Landets president Rodrigo Duterte hade föreslagit att undantagstillståndet, som varit i kraft i två månader, förlängs på ön Mindanao. Förslaget godkändes med majoritet i kongressen.

Duterte utlyste lagen om krigstillstånd den 23 maj endast ett par timmar efter att islamister inlett en offensiv på ön. Lagen ger armén rätt att försätta personer i utegångsförbud, att tillsätta kontrollstationer och att begränsa rätten att bära vapen.

Filippinernas armé har stridit mot islamister som har kopplingar till terrororganisationen IS på ön i redan två månader. Armén försöker återerövra staden Marawi som ligger på Mindanao. Redan över hundra soldater över 400 jihadister har dött i striderna. Tiotals civila har också dött. På lördagen dog fem soldater i striderna.

Staden hade 200 000 invånare, men många har flytt striderna, rapporterar

BBC. De som blivit kvar saknar vatten och mat.

Striderna började då armén misslyckades gripa en man som anses vara Filippinernas IS-ledare. Efter det övertog islamisterna delar av staden och tog gisslan.

Situationen i Marawi jämförs med Mosul

Oppositionens representanter ställde regeringen mot väggen i parlamentet när det gällde frågan om hur lagligt det egentligen är med fortsatt krigstillstånd. Men i praktiken var det klart att undantagslagen skulle förlängas eftersom Duterte har majoritetens stöd i parlamentet. Dutertes motståndare ser beslutet som en fortsättning på presidentens försök att tillskansa sig mer makt.

I maj varnade Duterte att lagen om krigstillstånd kan komma att gälla i hela landet, efter att poliser hade dödats i Marawi.

Situationen i Marawi jämfördes med situationen i staden Mosul i Irak i förslaget som Duterte lämnade över till parlamentet. I förslaget uppgavs att striderna i Marawi kan locka till sig krigare från Syrien och Irak och att de flesta militantledarna fortfarande går fria och att nästan hundra islamister har lyckats ta sig igenom arméns belägring. Enligt armén finns endast ett tiotal krigare kvar på ett litet område i Marawi.

Svag punkt för Filippinerna

Vissa oppositionsmedlemmar förundrade sig över att lagen om krigstillstånd gäller för hela ön Mindanao och inte bara staden Marawi. Duterte sade att lagen behövs för att man ska kunna återbygga staden och för att man ska kunna säkra att oroligheterna inte sprids på ön.

Säkerhets- och försvarsmyndigheterna motiverade lagens förlängning med att islamisterna också planerar attacker på andra platser på ön än i Marawi. Duterte sade till journalister att armén ska fortsätta sina operationen i området även om man lyckas ta över Marawi igen.

Lagen om krigstillstånd är en svag punkt för Filippinerna eftersom tidigare diktatorn Ferdinand Marcos använde krigstillstånd för att säkra makten under långa tider. Tusentals motståndare, kritiker och kommunister dödades, greps eller fängslades under hans styre. (FNB–AFP)