Olyckan inträffade tre kilometer öster om Ritgrund i Kvarken. Motorbåten var på väg från söder mot norr. Till platsen skickades fem enheter. En patrullbåt från Vallgrunds sjöbevakningsstation var först på plats.

- De skickade ut en nödsignal först och sedan ringde de. Men samtalet bröts troligtvis eftersom båten sjönk så snabbt, säger Anssi Somppi, sjöräddningsledare.

Zoom

Havet var närmare 13 grader kallt när båten sjönk.


Vinden blåste över tio meter i sekunden från norr och vågorna var två meter höga när olyckan inträffade. Havets temperatur var kring 13,4 grader. Sällskapets båt var väl utrustad, de hade en räddningsflotte som de kunde vänta på efter att de skickat ut en nödsignal. Nödsignalsradion som båten var utrustad med hittas normalt på större fartyg. Signalen som skickades innehöll även information om den exakta platsen där olyckan inträffade.

Två helikoptrar skickades till platsen, en från Åbo och en från Umeå. Helikoptern från Sverige var först på plats av dem och väntade tills alla flyttats från flotten till sjöräddningens båt.

Alla i båten hade flytvästar på sig och barnen, som var i åldern 5-15 år, hade dessutom våtdräkter på sig.

- De var sällsynt välutrustade, säger Somppi.

Totalt tillbringade de olycksdrabbade 40 minuter på flotten och har nu förts till Vallgrunds sjöbevakningsstation. Ingen skadades i olyckan och ingen behövde första hjälpen.

Sjöräddningscentralen bekräftar att motorbåten heter Embrace of the Sea och är registrerad i Finland.

Motorbåten är 14 meter lång och rörde sig i 16 knop öster om Björköby norrut en halv timme innan olyckan, enligt marinetraffic.com.