”Skulle vara fint om det inte fanns krig ... Olisi­ ­hienoa jos ei olisi sotia”, säger inrikesminister­ ­Paula Risikko (Saml) i en intervju i Helsingin ­Sanomat (15.7.)

Så uttalar sig en representant för en regering som tidigare denna månad gav klartecken för export av militär teknologi – företaget Robonics avfyrnings­ramper – till Arabemiraten. Arabemiraten ingår i den koalition som, under ledning av Saudi-Arabien, deltar i inbördeskriget i Jemen, på regeringssidan.

Koalitionen har bevisligen också angripit i ­allra högsta grad icke militära mål: Läkare ­utan ­gränsers sjukhus i staden Absi, ett bröllop med ­flera hundra gäster i byn al-Wahijahi, ett begravningsfölje i huvudstaden Sanaa.

Men regering Sipilä har med försvarsminister­ Jussi Niinistös (Nytt alternativ) ord valt att se ­koalitionen som en stabiliserande faktor. Den ­synen underlättar lite för vapenexport nu som då, till stöd för inhemsk sysselsättning.

Däremellan bidrar Finland med humanitärt ­bistånd. Striderna i Jemen började tidigt 2015; i april det året bidrog Finlands regering med 500 000 euro för att hjälpa krigets offer. Senare samma år kanaliserades 3,2 miljoner till Jemen via Röda korset, FN:s matprogram och WHO.

Samma år beviljade Finland finländska företag vapenexportlicenser till en rad länder som är med i koalitionen som ”stabiliserar” Jemen. Export­licenserna till Arabemiraten var värda 77 miljoner, licenserna till Bahrain 2,3 miljoner. För Jordaniens del var summan cirka en miljon, för Kuwaits del 24 000 euro.

Lite vapen nu, lite plåster då. Lite vapen igen och så lite plåster på.

Till koalitionens kärna, Saudi-Arabien, ­exporterade det finländska statsbolaget Patria ­granatkastare till ett värde av 25 miljoner euro 2015. Det skedde på basen av ett avtal som ingicks 2011.

Saudi-Arabien har under en följd av år aktivt ­strävat efter att destabilisera – radikalisera – den muslimska världen genom att i utlandet finansiera flaschiga moderna moskéer där ett uråldrigt konservativt budskap predikas.

Men försvarsministern väljer alltså att ­fokusera på landets ”stabiliserande” insats i Jemen. Den ovannämnda, nyligen aktuella exportlicensen till företaget Robonic, beviljades för övrigt trots att ­utrikesministeriet ansåg att det inte borde beviljas.

Under regering Sipilä har vårt lands officiella syn på vart man kan exportera vapen förändrats radikalt. Numera går mer finländska vapen på ­export till Mellanöstern än till EU. Tidigare ­otänkbara ­länder som diktaturerna Uzbekistan och Turk­menistan är nu tänkbara mottagarländer; det var de inte när statsministern hette Jyrki Katainen.

Förklaringen måste vara att Finlands ekonomi­ska fördel tillmäts större betydelse och att lyhördheten för humanitära aspekter försvagats.

Finland ligger på trettonde plats på listan över världens vapenexportörer och kurvan pekar ­uppåt. 2015 beviljades vapenexportlicenser till ett värde av 376 miljoner euro. Det var en ökning med 146 miljoner i jämförelse med 2014.

Det året trädde ett internationellt vapen­handelsavtal i kraft, tillsvidare undertecknat av över 80 länder. I det heter det att vapen inte ska ­exporteras om de ”kan komma att användas för folkmord, brott mot mänskligheten, på ett sätt som strider­ mot Geneveavtalet”... och så vidare.

Vapen­tillverkarna tvår sina händer: ”När vapnen­ väl bytt ägare har vi inget att säga till om hur de ­används.” Men i sista hand är ansvaret i den här frågan inte deras utan politikernas, licens­beviljarnas.

Alla länder syndar, ingen bryter den onda cirkeln. Men Sverige har under Stefan Löfven tagit ett litet­ steg i rätt riktning genom att avsluta det militär­politiska samarbetet med Saudi-Arabien.

Nu ska givetvis all ironi inte avdelas för ­Paula ­Risikko, fast hon tilldelades inledningsrepliken.­ De flesta politiker och vanliga medborgare har ­någon gång sagt något liknande. ”För hemskt med alla krig.” Efter detta halvljumma fördömande, ­återgår man till sin vardag, ostörd av världens krig. ­”Egentligen får de väl skylla sig själva, dom där som krigar ...”

Men någon gör det möjligt, genom att producera och sälja de trevliga små redskap som behövs.