I januari–juni drabbades färre än 20 000 anställda i Finland av samarbetsförhandlingar. Uppgifterna utgår från FFC:s halvårsstatistik.

Fram till slutet av juni i år hade cirka 2 000 anställda sagts upp som ett resultat av samarbetsförhandlingar.

FFC:s specialforskare Tapio Bergholm säger till Uutissuomalainen att siffrorna talar om en förbättring i den finska ekonomin. Han påpekar dock att också andra faktorer bidrar till siffran.

– Under den långa lågkonjunkturen har arbetskraften minimerats så mycket i Finland att det inte finns något att minska på.

Stora uppsägningar också i år

Också i år har det genomförts många omfattande samarbetsförhandlingar som resulterat i att många finländare har förlorat sitt jobb. FFC:s statistik visar att de största uppsägningarna fram till slutet av juni har gjorts av Kesko. Samarbetsförhandlingarna gällande Siwa och Valintatalo avslutades i februari och 206 personer sades upp. Också Tieto, Nokia, Telia, HK och Enics har minskat sin personal med minst 100 anställda.

I mars inledde Transval Services samarbetsförhandlingar som omfattar S-gruppens logistikcentral i Kilo i Esbo. Minskningsbehovet uppgavs vara 470. Av FFC:s statistik framgår inte hur många som sist och slutligen förlorade sitt jobb. Enligt Yle avslutades förhandlingarna i juli och cirka 400 anställda hotas förlora sitt jobb.