– Det blir klart vanligare att folk hyr bil. Vi kan inte längre tala om ett fenomen utan säger hellre att utvecklingen är gemensam i alla länder med mycket delningsekonomi. Speciellt mycket ökar gemensam konsumtion av bilar, säger bilpoolfirman Shareit Blox Cars vd Paul Nyberg.

Det finns en handfull företag som erbjuder sambruk av bilar i Finland. Sini Puntanen, som är chef för trafiksystemavdelningen vid samkommunen Helsingforsregionens trafik HRT säger att deras verkan på marknaden än så länge är marginell.

– Jag tror att delningsekonomin blir vanligare då det gäller transport och bilar, men det är oklart om den någonsin blir mainstream, säger Puntanen.

Delningsekonomi står för olika sätt att dela, låna eller hyra ut varor och tjänster inom en större eller mindre grupp. Ett annat uttryck för samma företeelse är gemensam konsumtion. Sambruk är alltså en del av delningsekonomin. Bland andra Shareit Blox Cars och 24 Rent är biluthyrningsfirmor som bygger på idén delningsekonomi, så kallade bilpooler.

Olika system

En del företag inom den gemensamma ekonomin hyr vidare något som ägs av en privatperson. Sambruk däremot avser ett system som erbjuder personer utan koppling till varandra, men som är registrerade kunder eller på annat sätt identifierbara, rätten att mot betalning använda nyttigheter som kan finnas på många olika platser, till exempel bilar. Utöver de här två kommersiella formerna förekommer det kooperativa system.

De traditionella biluthyrningsföretagen har ofta mer heltäckande försäkringar än bilpoolerna. För att undvika en koststam olycka är det därför viktigt att alltid kontrollera vilka försäkringar som hör till tjänsten och vilka som inte gör det. Det samma gäller den som erbjuder sin bil via tjänsterna.