21-åringen Masse vann finalen på 58,10 och slog ett åtta år gammalt rekord med två hundradelars marginal. Gemma Spofforth, Storbritannien, satte det gamla rekordet 2009 i en simdräkt som inte är tillåten enligt dagens regelverk.

– Jag måste kolla en extra gång på tavlan att det faktiskt var mitt namn som stod bredvid den tiden, sade en överraskad Masse till Sveriges Television kort efter loppet i Budapest.

Kathleen Baker från USA slutade tvåa, slagen med 48 hundradelar. Hon slog i sin tur australiska trean Emily Seebohm med en enda hundradel. Seebohm var regerande mästare, men hade problem med en förkylning och räknade inte med att försvara titeln. Däremot var hon inställd på att Masse kan hota världsrekordet.

– Det är strålande, jag hade en känsla av att hon kan göra det, sade Seebohm till nyhetsbyrån AFP.

– Jag kom inte hit och sade "jag ska försvara titeln", utan snarare för att njuta av att tävla mot dessa tjejer, de är fantastiska och det finns en stor bredd i ryggsim.

Seebohm gjorde sin bästa tid sedan 2015. Hon slutade sjua på sin paraddistans i sommar-OS i Rio förra året.

Dubbla rekord

Britten Adam Peaty slog sitt eget, tidigare världsrekord två gånger under tisdagen. Under försökspasset klarade han 50 meter bröstsim på 26,10 och i semifinal blev tiden 25,95.

22-åringen Peaty inledde mästerskapet med att ta hem 100 meter bröstsim. I föregående långbane-VM i Kazan 2015 tog han tre guld – 50 och 100 meter bröst och medleystafetten 4x100 meter. Peaty satte sitt tidigare 50-metersrekord i Kazan och är rekordhållare också på 100 meter bröst.

Peaty hade bra koll på sin kapacitet efter försöksheatet.

– Jag försökte inte sätta rekord, utan bara ta mig till semifinal. Om jag lyckas bättra på med några hundra- eller tiondelar i semifinal är jag nöjd, sade Peaty.

Det tidigare världsrekordet var omkring två år gammalt.

– Så det var verkligen dags att slå det, sade Peaty efter försöksheatet.

Tiden i semifinalen blev ändå en överraskning.

– Jag tänkte faktiskt att jag skulle ha varit långsammare, för jag kände mig inte lika energisk. Men det är i morgon det gäller, sade Peaty efter semifinalen.

Finalen på 50 meter bröst går på onsdag.