Lika många motsätter sig en generös medborgarlön.

Populärast är den generösa basinkomsten bland finländare som röstar på De gröna och Vänsterförbundet. 78 procent av VF-anhängarna ger tummen upp, liksom 63 procent av De grönas väljare. Däremot motsätter sig över 60 procent av Samlingspartiets och Sannfinländarnas väljare generös medborgarlön.

Heikki Hiilamo som är professor i socialpolitik vid Helsingfors universitet påpekar i Evas

enkätrapport att utgången i opinionsundersökningar ofta starkt styrs av hur frågorna formulerats.

– I enkäten kopplas basinkomsten ihop med två negativa faktorer. Frågan är formulerad så att basinkomsten vore knapp och inte överskrida existensminimum. Ändå skulle beskattningen skärpas, säger Hiilamo.

Mika Maliranta, forskningschef på Näringslivets forskningsinstitut Etla, ställer sig kritisk till medborgarlön som skulle betalas ut utan krav på motprestation.

Enligt Eva-gallupen ställer sig finländarna mer positivt till en medborgarlön om storleken på den blir sådan att mottagaren också är tvungen att jobba. Då ger 50 procent tummen upp, 26 procent tummen ner. Nästan en fjärdedel tog inte ställning till frågan.

Över 2 000 personer svarade på enkäten som är en del av Evas undersökning om värderingar och attityder. Gallupen genomfördes i januari i år. Felmarginalen är 2–3 procentenheter åt vardera hållet.

Just nu pågår ett försök med basinkomst i Finland. I försöket deltar 2 000 personer som i två års tid får en basinkomst på 560 euro i månaden.