– Resultatet för årets första halva var klart bättre än för ett år sedan, och utsikterna för resten av året är allt ljusare, säger bolagets vd Kari Kauniskangas.

Den korrigerade rörelsevinsten för januari–juni var 42 miljoner euro jämfört med 32 miljoner för ett år sedan. Merparten av resultatet, 25 miljoner euro, härrör från andra kvartalet. För ett år sedan var det korrigerade kvartalsresultatet för april–juni 20 miljoner euro.

Efterfrågan på bostäder var stark i Finland och i östra Centraleuropa.

YIT:s omsättning för april–juni ökade med åtta procent i Finland och länderna i östra Centraleuropa. På grund av den svaga ryska marknaden minskade bolagets totala omsättning till 458 miljoner euro. Den korrigerade omsättningen nådde gick nätt och jämnt på plus, också i Ryssland.

Försäljningen av bostäder gick upp med 23 procent i Finland och med sju procent i östra Centraleuropa. I Ryssland minskade antalet sålda bostäder med 29 procent.

Läget på marknaden för affärslokaler och infrastruktur var enligt Kauniskangas gott. Enhetens rörelseresultat minskade dock med 27 procent jämfört med samma period i fjol. Det här beror på bygget av det enorma komplexet Tripla med affärer, kontor, hotell och bostäder i Böle i Helsingfors.

Utöver Finland, Ryssland och Baltikum har YIT verksamhet också i Polen, Tjeckien och Slovakien.

Kyla störde asfaltjobb
Byggbolaget Lemminkäinen, som YIT ska gå samman med i januari, publicerade också sitt delårsresultat på torsdagen.

Lemminkäinens rörelsevinst krympte i april–juni till 16 miljoner från 21 miljoner samma period året innan. Omsättningen ökade däremot något till 466 miljoner euro.

– Den minskade rörelsevinsten beror framförallt på vårt beläggningssegment, där säsongstarten blev uppskjuten på grund av det ovanligt kalla vädret, säger vd Casimir Lindholm i kvartalsrapporten.

Orderstocken utvecklades gynnsamt, säger Lindholm, i synnerhet i fråga om husbyggnad i Finland och i verksamheterna i Ryssland.