Eventet TEDx, som har blivit ett begrepp ute i världen, ordnas för första gången i Vasa i september. Ett så kallat TED X Talk levereras i Vasa av entreprenören och programmeraren Michael "Monty" Widenius (55), som var med och utvecklade databassystemet MySQL, som bygger på öppen källkod. Systemet såldes för en miljard dollar till Sun Microsystems 2008.

Ett TEDx Talk är en 18 minuter lång föreläsning, eller ett tal. På plats i salen i Vasa, en sal som ännu inte valts, sitter 100 inbjudna gäster. De inbjudna representerar främst sponsorer. Men alla har möjlighet att se och lyssna på föreläsarna live via internet. Evenemanget bandas nämligen in och föreläsningarna från TEDx Vasa finns tillgänglig för alla efteråt.

– Eventet har fått stor genomslagskraft globalt. Det har ordnats 19 000 TEDx event runt om i världen, berättar Kristoffer Jansson, som är en av arrangörerna.

Förutom Widenius ska entreprenören och miljödebattören Rune Westergård, författaren bakom boken "Ett jordklot räcker", presentera sina tankar och åsikter.

Från Sverige kommer Mia Liljeberg, som har rötterna i Finland, även hon är författare och entreprenör. Hon grundade företaget Ponteo 2006, ett företag som jobbar med att hjälpa företag och organisationer med kommunikation och ledarskap. Hon får sällskap av utbildningsentreprenören och forskaren Linda Mannila från Finland.

Klar för eventet i Vasa är också Samuli Torssonen. Tammerforsaren blev känd när han med minimala resurser och "talkoanda" skapade scififilmerna Star Wreck och Iron Sky.

– Inom några dagar klarnar det var TEDx Vasa ska hållas. Vi väntar också på besked från några föreläsare till, säger Jansson.

För arrangemangen ansvarar frivilliga krafter. Jansson berättar att han är en av 20 volontärer som jobbar med eventet i Vasa.

– Det är en viktig tanke med eventet. Pengarna som kommer in ska användas till att arrangemangen. En stor utgiftspost är livesändningen.

Temat för i år är utveckling via innovationer, teknologi och ledarskap.

Jansson berättar att budgeten är cirka 15 000 euro. Motsvarande evenemang i Finland arrangeras också i Helsingfors och Åbo.

I de TED-event som ordnats internationellt har namn som Bill Gates, Jane Goodall, Elon Musk, Richard Branson, Monica Lewinsky och Elizabeth Gilbert deltagit.

TED och TEDx

  • Begreppet TED står för en ideell organisation med ambitionen att sprida tankar som är värdefulla. Tankarna levereras av ledande tänkare och intressanta personer. Talen är 18 minuter långa, 20 minuter då frågor inkluderas.
  • Den årliga TED-konferensen ordnas i Vancouver i Kanada.
  • TEDx är den lokala varianten av TED, det vill säga när självständiga aktörer arrangerar ett evenemang. TEDx Vasa ordnas 22 september.