Om tävlingen hade varit 30 kilometer lång skulle han ha varit med i medaljstriden, men nu blev avståndet upp till vinnaren drygt 14 minuter.

– Den höga farten kanske straffade sig i slutet, men jag ångrar inget. Jag hade en bra känsla och ville testa på tätens tempo, säger Ojala efter att ha gått i mål på tiden 3.47.20.

Efter 30 kilometer var han med i en sju man stark klunga som kämpade om andraplatsen bakom överlägsna Yohann Diniz, Frankrike. Ännu efter 40 kilometer låg Ojala relativt bra till – avståndet upp till silverplatsen var ungefär en minut.

Nästan varje gång Ojala saktade in för att dricka fick han höra tränare som tyckte att han ska hålla igen för att orka hela loppet. Några svar på kommentarerna blev det inte, men Ojala var nära att agera som Kimi Räikkönen.

– Jag kände nog för att skrika att jag vet vad jag gör, lita på mig, säger Ojala.

Partanen diskad

Jarkko Kinnunen slutade på 23:e plats med tiden 3.55.44. Aku Partanen diskades för oren gång. Kinnunen fick problem redan efter 20 kilometer, då benen kändes tunga.

– Energin kan inte vara slut i det skedet och andningen fungerade, men farten bara försvann. Jag försökte korta steglängden, men handbromsen hölls på i 20 kilometer, säger Kinnunen.

Han avslutade starkt och knep ett tiotal placeringar under loppets sista tio kilometer.

– Det går inte att vara nöjd med en 23:e plats eller med min tid, men karriären fortsätter. Jag har stora tävlingar i sikte, hela vägen fram till nästa OS, säger Kinnunen.

Att Partanen diskades var en överraskning både för honom och för tränaren Valentin Kononen. Partanen drog på sig två snabba varningar efter ungefär tio kilometers gång och diskades efter 25 kilometer.

– Gången kändes lätt, men sen började det komma varningar. Det skulle ha gällt att slappna av, men efter varningarna blev det i stället än mer nervöst, säger Partanen.

Fransmannen Diniz segertid 3.32.12 är nytt VM-rekord.