Det finns ännu inga uppgifter om vilka slags åtgärder förbunden tänker vidta. Ordförande för Lokmannaförbundet (VML) Tero Palomäki säger att man kommer att avgöra det senare.

– Jag kan ännu inte kommentera vilka åtgärderna kunde vara, säger Palomäki till FNB.

Han säger att förbunden önskar fler alternativ till regeringens planer som presenterades i förra veckan och att man för en bredare debatt om frågan.

– Det ska vara en modell som är rättvis, säger Palomäki.

Ordförande transportfacket AKT Marko Piirainen meddelade FNB att Lokmannaförbundets Palomäki är den som kommenterar frågan för transportbranschens del.

Andra förbund deltar inte

Förbunden säger att de stöder Lokmannaförbundets protest som stegvis stoppar tågtrafiken mellan måndag kväll och natten till onsdag. Övriga förbund kommer ändå inte att delta i demonstrationen.

– Men om kommunikationsminister Anne Berner (C) eller den övriga regeringen inte förstår situationen måste vi göra något annat, säger Simo Zitting ordförande för Sjömans-Unionen till FNB.

AKT, post- och logistikbranschens union PAU, luftfartsunionen IAU, sjömansunionen, Finlands flygvärdinne- och stewardförbund, Spårproffsen och Järnvägstjänstemannaförbundet deltar i ställningstagandet.

Förbunden konstaterar att VR:s materiel nu används dygnet runt för olika transportändamål och samma materiel har använts inom passagerar- och godstrafiken.

– Att dela upp järnvägarna i olika bolag och särskilt planen på att grunda ett separat materielbolag gör att Finlands nationalegendom – järnvägsnätet och materielen – som byggts med skatte- och skuldpengar, kan börja användas av transnationella aktörer. Då förlorar man de nuvarande synergifördelarna av att använda samma materiel för olika transportbehov, säger förbunden i ett gemensamt ställningstagande.