Startup Sauna är en organisation vars uppgift är att främja uppkomsten och utvecklingen av tillväxtföretag. Med anledning av Finlands 100-års jubileum blickar man nu utåt från Helsingfors och vill hitta landets bästa tillväxtföretag.

– I och med företags- och teknikmässan Slush har Helsingfors utvecklats till lite av ett centrum för tillväxtföretagsamhet. Men vi vet att det också finns andra lovande tillväxtföretag på andra håll i Finland. Vårt mål är att hitta de 100 bästa i landet, säger Jan Bubienczyk, marknadsföringsdirektör för Startup Sauna.

Startup Sauna reser landet runt till 14 städer med ett gäng mentorer. I dag landar kampanjen i Muovas lokaler i Vasa i samarbete med West Coast Startup.

– Vasa är en aktiv stad för tillväxtföretag. Regionens styrkor är energibranschens kunnande och ett mångsidigt högskoleutbud, säger Jussi Loukiainen från West Coast Startup som grundats av Vasa yrkeshögskola och Vasa universitet.

Namnet Startup Sauna härstammar delvis från att kampanjen för med sig en riktig bastu som finns till för användning för företagsaktörerna som deltar i kampanjen.

Utöver Vasa kommer kampanjen också att besöka Salo, Åbo, Björneborg, S:t Michel, Jyväskylä, Joensuu, Villmanstrand, Kouvola, Lahtis, Tammerfors, Tavastehus och Vanda.


Sju veckor långt program för tillväxtföretagen

De bästa företagen kommer med i Startup Saunas sju veckor långa program för att tävla med andra tillväxtföretag. Under programmet som helt och hållet går på engelska, får deltagarna igenom praktiska teman som till exempel kundservice, marknadsföring, utveckling av verksamhet och finansiering.

– I höst är det bästa tiden för företag att komma med i programmet, för vårt program avslutas i och med Slush. Genom programmet får företag möjligheten att komma med på stora evenemang och få direkt kontakt med investerare.

Efter programmet kommer de bästa tillväxtföretagen att få resa till London och Berlin för att bekanta sig med lokala marknader, säger Karolina Miller, verksamhetsdirektör för Startup Sauna.

Mer information om kampanjen finns på West Coast Startups Facebooksida.