Kommunstyrelsen i Vörå vill utvärdera effekterna av kommunsammanslagningen som gjordes 2011. På sitt möte på måndag tog styrelsen beslutet att kontakta Åbo Akademi med en önskan om att en, eller flera, studerande skulle åta sig uppdraget att göra en utvärdering av kommunsammanslagningen som sitt slutarbete.

– Utvärderingen skulle göras mera ur ett statistiskt perspektiv. Man skulle se på vad man kommit överens om i fusionsavtalet och hur det gick, säger kommundirektör Mikko Ollikainen.

Utvärderingen skulle enligt Ollikainen behandla ekonomiska effekter av samgången. I fusionsavtalet fanns till exempel målsättningar som att kommunsammanslagningen skulle minska personalkostnaderna.

– Men man måste också komma ihåg att det har kommit en del lagstiftning sedan sammanslagningen som påverkat ekonomiskt, det måste man beakta säger Ollikainen.



Han har varit i kontakt med ansvariga för ämnet offentlig förvaltning vid Åbo Akademi. De har svarat att de kan kontrollera om det finns studerande som är intresserad av att göra utredningen som sin magistersavhandling.

– Kommunstyrelsen beslöt att skicka önskan till Åbo Akademi. Men vi har inga garantier att någon åtar sig uppgiften så att det blir av, säger Ollikainen.

Den som lämnade in motionen var Rainer Bystedt. Han framhåller att utvärderingen skulle handla om de positiva och negativa effekterna som nåtts, och som även fanns nämnda i fusionsavtalet. Men även effekter som inte fanns med i avtalet kunde tas med.

- Då är det rent ekonomiska och teoretiska utslag jag eftersträvar. Inte kulturella skillnader, typ olika kommundelars uppfattning, säger Bystedt.