Hur borde högskoleundervisningen se ut nu och i framtiden? Hurdana lärmiljöer och utrymmeslösningar behövs i digiåldern?

Det är två frågor som universitetslärare och utvecklare inom högskoleundervisningen söker svar på under seminariet som börjar i dag och pågår tre dagar.

Temat för årets nationella Peda-forumdagar är "Som på Strömsö? Utveckling av högskoleundervisningen i digitaliseringens tidevarv". Vasa universitet är ansvarig arrangör för dagarna i samarbete med Åbo Akademi, Hanken, Vasa yrkeshögskola (VAMK) och Yrkeshögskolan Novia.

– Deltagarna får ta del av den nyaste forskningen, hitta nya idéer och lösningar, för att jämföra praxis och för att nätverka, säger Anne Lehto. Hon är direktör för Vasahögskolornas gemensamma vetenskapsbibliotek Tritonia och ordförande för Peda-forumdagarnas organisationskommitté.


Högskoleundervisningen blir allt mångsidigare med den digitala undervisningen och samtidigt förändras närundervisningens roll. Enligt Lehto är det speciellt de nya virtuella och fysiska lärmiljöerna som intresserar deltagarna.

- Också universitetens och högskolornas förvaltningspersonal är intresserade eftersom det behövs utrymmen som stöder nya sätt att lära sig, säger Lehto.

Många universitet och högskolor planerar eller ändrar som bäst sina lokaler.


Första huvudtalare är filosofie doktor Marie Leijon, universitetslektor vid Malmö högskola, som talar om nya lärmiljöer. Andra huvudtalare är universitetslektor Katarina Winka från Umeå universitet. Hon berättar om pedagogiska portföljer och olika modeller för dessa.

Under forumet hålls tiotals workshopar och temagruppssessioner. Vicerektorerna vid de finländska universiteten har en egen träff.

Dagarnas underteman är digitalisering i högskoleundervisning, forskningsbaserat utvecklande av undervisningen, handledning av studerande, lärandemiljöer och samverkan mellan arbetsliv och studier.


Dagarna avslutas med en paneldiskussion med temat ”Framtiden 2030: behövs högskolepedagogiken eller sköter artificiell intelligens undervisningen? ”. I paneldiskussionen deltar undervisningsrådet Birgitta Vuorinen från undervisnings- och kulturministeriet, professor i tillämpad filosofi Tommi Lehtonen från Vasa universitet, professor i marknadsföring Peter Björk från Hanken, studerande Oskari Mäkelä från Vasa universitet samt Peda-forums ordförande Johanna Naukkarinen från Villmanstrands tekniska universitet.