Recepten här nedanför är ett urval av de som skickades in. Tack alla som bidrog!

BLOMKÅLSPIZZA

4 ägg
100 g riven ost
100 g riven blomkål

Blanda ihop ingredienserna, bred ut på en plåt och förgrädda i 10 minuter.
Lägg på valfri fyllning med ost på toppen och grädda i 20 minuter.
Maria Norrlin-Asplund

MARINERAD BLOMKÅLS-FETAOSTSALLAD
1 blomkålshuvud
1 burk Pirkka salladsosttärningar i marinad
1 ask körsbärstomater
1 kruka issallad
Marinad:
4 msk marinad från osten
3 msk vitvinsvinäger
0,5–1 msk honung
0,5 tsk mynta
salt och peppar

Bryt blomkålen i mindre buketter. Blanda marinaden, häll över blomkålen och osten, låt marinera i en halvtimme. Riv salladen på ett fat, häll över den marinerade blomkålen och osten. Lägg på körsbärstomaterna.
Alexandra Sundfors

SNÅLSOPPA
1 knippe morötter
10 nypotatisar
1 stor blomkål
2 små gula lökar med stjälkar
1 knippe persilja
2 dl färska ärter (alt. 1 påse frysta)
salt
1 krm vitpeppar
2 dl mjölk och 3 dl grädde
2 äggulor

Skala morötterna och tvätta potatisen. Skiva morötterna, klyv potatisen och låt koka upp i vatten, salta. Låt koka i fem minuter. Lägg i blomkåls­buketterna.
Slå på så mycket vatten att det nätt och jämnt täcker grönsakerna. Koka tills allt är al dente. Skiva lökarna och hacka persiljan. Tillsätt lök och ärter och låt koka ett par minuter. Dra kastrullen från plattan.
Vispa ner äggulorna i gräddmjölken och rör ner i kastrullen. Krydda med peppar (ev. en nypa torkad dragon och torkad vitlök om man gillar smakerna). Låt koka upp. Strö över persilja.
Mikaela Widlöf

SOPPA MED GARAM MASALA
2 rejäla soppskålar
1 medelstort blomkålshuvud
0,5 purjolök
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
5 dl vatten
2 tsk buljongpulver
2 dl havregrädde

Skölj och dela blomkålen i buketter. Skölj och skiva purjolöken. Fräs blomkål, purjolök, curry, gurkmeja och garam masala i lite olja i en rymlig kastrull. Tillsätt vatten och buljong och låt soppan sjuda i fem minuter.
Ta upp och spara några blomkålsbuketter att toppa soppan med.
Mixa soppan med stavmixer, tillsätt grädden och värm upp soppan på nytt utan att den börjar koka. Toppa med de förvällda blomkålsbuketterna och servera.
Daniela Sandbacka

BLOMKÅLSGRATÄNG
1 påse fryst blomkål
2 msk vetemjöl
50 g smör
3 dl grädde
2 dl mjölk
salt och peppar
muskotnöt
ca 1 dl riven västerbottenost

Koka upp en kastrull med vatten och lägg i blomkålen. Ställ åt sidan och låt stå 3 minuter under lock.
Häll av vattnet och lägg blomkålen i en ugnsform. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och blanda väl. Späd med grädde och mjölk och låt koka upp så det tjocknar.
Smaka av med salt & peppar och en gnutta mald muskotnöt. Häll såsen över blomkålen och toppa med osten. In i ugnen i 225 grader i cirka 10 minuter tills rätten fått lite fin färg.
Emilie Björkman


ENKEL BLOMKÅLSSOPPA
1 st blomkålshuvud
0,7–1 l vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl grädde
vitpeppar
salt
bacon

Dela blomkålen i buketter. Koka blomkålen i vatten med grönsaksbuljong. Häll av en del av buljongen. Spara buljongen.
Mixa soppan slät. Blanda i grädde och späd med buljongen efter behag. Koka upp.
Salta och peppra efter smak. Strö över knaperstekt bacon i bitar före servering. (Vegetarisk variant: krutonger). Servera med ett gott bröd.

Tillbehör: krutonger (för en vegetarisk variant)
4–5 st vita brödskivor
20 g smör
vitlök (efter smak)

Skär bort kanterna på brödskivorna. Skär brödet i små tärningar. Rosta tärningarna vackert bruna i smörad stekpanna, på medelhög värme. Eventuellt: gnid in stekpannan före med en vitlök för extra smak.

Smaklig måltid!
Bjarne Murkais

ROSTADE GRÖNSAKER
blomkål
morot
rödlök
paprika
zucchini
champinjon
smör och barbequesås
Skär grönsakerna i bitar och lägg i en djup ugnsform. Lägg på några rejäla klickar smör och häll på barbequesås. Ställ in i ugnen i 250 grader tills det är färdigt, ungefär 15 minuter.
Erik Åkerback


VEGAN BUFFALO WINGS
1 blomkålshuvud
1 dl valfri växtbaserad mjölk (t.ex. havremjölk)
1 dl vatten
1.5 dl mjöl (t.ex. bovete/teff-mjöl)
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
1 tsk kummin
1 tsk paprikapulver
0.5 tsk cayennepeppar (valfritt, blir lite extra starkt)
valfri BBQ-sås
salt och peppar

Sätt ugnen på 225c och skär upp bitar av blomkålen. Blanda alla ingredienserna (utom blomkål och BBQ-sås) i en bunke tills du har en jämn smet.
Doppa bitarna av blomkålen i såsen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt i ugnen i cirka 15 minuter, och vänd blomkålsbitarna efter halva tiden. (Alternativet för att få de extra krispiga är att istället fritera blomkålsbitarna med smet i het olja, ca 5–10 minuter) Ta ut plåten och doppa eller pensla hela blomkålsbitarna med BBQ-sås, stoppa sedan in de i ugnen igen i cirka 30 minuter så de blir lagom genomstekta.
Servera gärna med lite rotfrukter och goda dippsåser som salsa och hummus.
Linga Engström (recept från theveganista.se)

BLOMKÅL I UGN MED GURKMEJA
Dränk in blomkålen i smält smör, blanda med gurkmeja och lägg i ugnen ungefär en timme. Ös på mellan varven.
Passar till indisk mat och smälter i munnen!
Daniel Eng

CURRYBLOMKÅL I STEKPANNA
Jag brukar tillreda små buketter i stekpanna. Mycket smör, lämpligt med salt och curry (god sådan). Så rör jag om och låter blomkålen mjukna, men absolut inte för mycket. Gul och god!
Maria Wahlström


BLOMKÅLS- OCH SPAGETTIGRATÄNG
1 blomkål
några dl saltat vatten att koka blomkålen i
300 g rökt skinka
1 förpackning spagetti (500 g)
1 gul lök
Ostsås:
150 g riven ost
2 msk smör
2 msk mjöl
blomkålsavkok
2 dl grädde
vitpeppar
oregano (kan utgå)

Skölj blomkålen och skär den i mindre bitar. Koka bitarna i några deciliter saltat vatten tills de är mjuka. Stek lätt den hackade löken och den strimlade skinkan för att få fram mera smak. Koka spagettin. Häll blomkålsbitarna, skinklökblandningen och spagettin i en smord ugnsform. Spara blomkålsavkoket! Smält smöret på svag värme i en kastrull och rör i mjölet. Häll i blomkålsavkoket och grädden. Då ostsåsen är välblandad och jämn tillsätts det mesta av den rivna osten under omrörning. Häll ostsåsen i ugnsformen. Som sista sak kan man strö på den resterande rivna osten och krydda med vitpeppar. Gratängen gräddas i ugnen i cirka 20 minuter i 200 graders värme. Ät och njut!
Åsa Fagerudd


RÄDDAREN I VARDAGEN: BLOMKÅLSSOPPA
1 blomkål
1 förpackning Koskenlaskija smältost
1 gul lök
1 bit grönsaksbuljong
3–4 medelstora potatisar
lämplig mängd vatten
vitpeppar
salvia (om man har)
lite salt

Skölj och skär blomkålen och potatisarna i mindre bitar. Koka i lämplig mängd vatten med den hackade löken och buljongtärningen. Då bitarna är mjuka tas kastrullen till sidan. Mixa med stavmixer tills soppan är jämn. Lägg kastrullen tillbaka på plattan, nu på svagare värme, och smula i smältosten. Rör om tills soppan är jämn. Krydda med vitpeppar, salvia och salt efter tycke och smak. Kalla familjen till bordet!
Åsa Fagerudd


BLOMKÅLSRIS MED SOLROSFRÖN OCH GURKMEJA
1 lök
ca 500g blomkål
1 dl skalade solrosfrön
1 tsk gurkmeja
2 msk smör
1 tsk salt
1 tsk peppar
1/2-1 dl hackad persilja

Skala och hacka löken. Riv den tvättade blomkålen på rivjärn. Fräs lök och solrosfrön i smöret i stekpanna eller wokpanna i cirka 5 minuter. Tillsätt den rivna blomkålen och gurkmejan. Fräs ytterligare cirka 5 minuter. Krydda med salt och peppar och tillsätt persiljan och rör om. Ät till exempel med kyckling, kött eller fisk i stället för pasta eller potatis. Passar även bra för de som äter lchf-dieten.
Rebecca Crichton