Inrikesministeriet har gett ett förordnande om flaggning på Naturens dag den sista lördagen i augusti. Flaggningen utgör kulmen för Naturens dagar som ordnats i samband med Finlands 100-års jubileum. Naturens dagar består av hundratals arrangerade och spontana naturevenemang.

– Naturen är något vi finländare får vara stolta över och den förtjänar en egen flaggdag, säger Joel Heino, projektchef för Naturens dag.

Inrikesminister Paula Risikko hoppas att alla finländare vill hylla naturen.

– Jag uppmuntrar alla finländare att hissa flaggan, säger Risikko.

Finländarna uppmuntras att flagga och fira flaggdagen på sitt eget vis. Den som inte har någon flagga eller flaggstång kan delta i någon av de högtidliga flagghissningarna som ordnas på olika håll i landet, klä sig i blåvitt, fotografera det vackra landskapet, pryda dagen med småflaggor eller baka en blåvit kaka. Med hashtaggarna #liputanluonnolle, #liputan och #flaggar kan man dela med sig av stämningen i sociala medier.

Hittills har finländarna fått fira Naturen dag tre år i rad. I fjol firades Naturens dag den 17 juni och dagen blev en enorm framgång. Över 50 000 personer deltog i 300 evenemang och cirka 130 000 finländare tillbringade natten i naturen.