Rastlöshet, koncentrationssvårigheter och likgiltighet inför regler. Att barn och unga mår allt sämre och visar allt starkare symptom och i lägre ålder syns även i skolorna i Vasa.

Det visar en utredning som gjorts inom stadens grundläggande utbildning, bland lärare och sakkunniga, under sommaren.

Utredningen visar att de unga känner sig ensamma och blir deprimerade. Också inom familjerna mår man dåligt – faktorer som stress, arbetslöshet och missbruk gör att många inte orkar ge sina barn och unga det stöd som de behöver.

Det här är utmaningar som man från stadens sida nu vill reagera snabbt på med förebyggande och reparerande åtgärder.


Genom samarbete mellan olika aktörer både på undervisningssidan och inom socialarbetet och familjeservicen ska barnens och de ungas samt familjernas välmående ombesörjas, sägs det i ett pressmeddelande från Vasa stad.

– Främjande av välmåendet är en av den framtida kommunens viktigaste uppgifter, säger bildningsdirektör Christina Knookala.

I den färska utredningen listas olika förslag på reparerande verksamhet: bland annat större flexibilitet i skolornas verksamhet, att förskolorna placeras i anslutning till skolorna samt tilläggsresurser till elevvården. Man borde också kunna erbjuda familjer det stöd som behövs i olika livsskeden, samt uppmärksamma familjer från olika kulturer mera.


Kommunen är också skyldig att erbjuda eleverna stöd i skolgången enligt en trestegsmodell.

– Elevernas behov av stöd är individuellt. Det finns service, men i nuläget är mängden inte tillräcklig, säger skoldirektör Juha-Pekka Lehmus.

De stödformer som erbjuds Vasaelever i nuläget är bland annat undervisning i mindre grupper, specialundervisning och etappundervisning i klassform där målet är att stöda en sund uppväxt och utveckling för eleven genom att individuella behov, utmaningar och styrkor beaktas.


Inom Vasa stads grundläggande utbildning har man bildat en arbetsgrupp som fortsätter jobba med utredningen under hösten. Den slutliga rapporten ska vara klar i oktober.

Sakkunniga har intervjuats

  • Inom Vasa stads grundläggande utbildning har man under sommaren utrett situationen för barns och ungas välmående.
  • Genom intervjuer med sakkunniga och lärare har de nuvarande behoven kartlagts och hur man reagerar på dem.
  • Man har pratat med sakkunniga från småbarnspedagogiken, barn- och ungdomspsykiatrin, barnskyddet samt skolornas rektorer och elevvårdspersonal. Under hösten ska även skolornas undervisningspersonal intervjuas.