Män i timavlönade jobb fick cirka 16,5 euro i timmen i genomsnitt medan kvinnor fick 13,5 euro i fjol. Gapet var 18 procent.

Året innan var männens genomsnittliga timlöner 3,20 euro högre än kvinnornas.

Stuvarna hade de högsta timlönerna, över 20 euro i snitt, i Statistikcentralens statistik över branscherna i privata sektorn. Jumboplatsen hölls av bland annat kontorsstädare med en timlön på i 11 euro i snitt. Deras timlöner har dock i proportion stigit mest – närmare 18 procent jämfört med läget i början av 2010-talet.

Drygt hälften av skillnaden i männens och kvinnornas timlöner förklaras av att de arbetar i olika branscher. I vissa yrken, till exempel tidningsutdelare och bud, fick kvinnor lika mycket eller rentav mer betalt än männen. I andra, såsom styckare, processarbetare i kemisk industri och byggnadsmålare, fanns en skillnad till männens fördel på upp till 20 procent.

Den genomsnittliga skillnaden i timlöner för män och kvinnor som arbetade i samma bransch var åtta procent.

Andra faktorer än könsuppdelningen av arbetsmarknaden som påverkar löneskillnaderna är bland annat utbildning och arbetserfarenhet.

Statistiken visar också att kvinnor förvärvsarbetar mindre än män och att en stor del av de timavlönade kvinnorna hade deltidsjobb. I genomsnitt arbetade männen 134 timmar i månaden i fjol, medan motsvarande arbetstid för kvinnor var 108 timmar.