Endast ett fåtal kvinnor i Finland sitter som verkställande direktörer vid börsnoterade bolag, men på sistone har ett par nya namn dykt upp. Hille Korhonen blev vd på Nokian Renkaat i juni och i förra veckan meddelade Fiskars att Jaana Tuominen är bolagets nya vd.

Ett flertal kvinnor sitter på vd-posterna vid små börsbolag, men hittills har Susan Duinhoven varit den enda kvinnliga vd:n när det gäller stora företag i Finland. Hon inledde sitt arbete där för två år sedan.
– Det totala antalet kvinnor är ändå litet, men en förändring i attityderna håller på att ske, säger Centralhandelskammarens biträdande vd Leena Linnainmaa.

Före år 2011 var alla börsbolagens verkställande direktörer män. Också efter det var Suominens Nina Kopola den enda kvinnan på börsbolagens vd-poster.

Att det finns så få kvinnor är ett stort missförhållande för bolagens styrorgans del, eftersom det redan sitter kvinnor i styrelserna och kvinnornas andel där ökar.

Centralhandelskammaren uppger att andelen kvinnor på alla styrelsepositioner i finländska börsbolag steg till 25 procent i våras och i stora börsnoterade bolag till 32 procent. Det allmänna målet är att det ska sitta minst 40 procent kvinnor och 40 procent män i styrelserna.

Kvinnosaksförbundet Unionen påpekar att vi ännu har en lång väg till att målet uppnås. Men utvecklingen går mot rätt håll.

– All sådan utveckling som främjar jämställdhet är positiv, säger förbundets generalsekreterare Milla Pyykkönen.


Svårt att bli vd via kvinnodominerade poster

Man blir oftast vd efter att ha lett affärsverksamhetsgrupper vid företaget. Många kvinnor arbetar som kommunikationschefer, personalchefer och som juridiska chefer men det är sällan poster som senare leder till att man blir vald till bolagets vd.

– Under de senaste åren har kvinnornas andel som chefer för affärsverksamhetsgrupperna ökat, säger Linnainmaa.

I en utredning som Centralhandelskammaren gjorde i fjol höstas framkom ändå att ökningen har avtagit, men för de yngre generationerna har ökningen fortsatt.

Hille Korhonen är ett exempel på hur personer som arbetar som chefer för företagets affärsverksamhetsgrupper befordras till vd. Innan hon fick uppdraget på Nokian Renkaat arbetade hon som vd för Alko och tidigare arbetade hon också som produktions-, införskaffnings- och logistikchef vid Fiskars.

Hon har utbildat sig till diplomingenjör och teknisk licentiat.


"Kvinnliga ingenjörer blir experter"

Finlands näringsliv är kraftigt industribetonat. Börsens största sektor är industriprodukter och -tjänster och det finns endast 3 procent kvinnor bland cheferna för bolagens affärsverksamhetsgrupper. Deras andel är mindre än andelen kvinnor med en teknisk examen.

– Kanske ingenjörskvinnorna jobbar oftare på expertsidan eller som mellanchefer. Här finns ett tydligt gap, säger Linnainmaa.

Verkställande direktörer vid börsbolag i Finland

  • Sanoma: Susan Duinhoven
  • Nokian Renkaat: Hille Korhonen
  • Fiskars: Jaana Tuominen (inleder uppdraget den 9 oktober)
  • Marimekko: Tiina Alahuhta.
  • Soprano: Kaisa Vikkula
  • SSH: Kaisa Olkkonen
  • Suominen: Nina Kopola
  • Tecnotree: Padma Ravichander