Den gripnes identitet är inte känd. Ett foto på en man som hade hyrt bilen i utkanten av staden publicerades tidigare men det är oklart om det är han som är gripen eller om han körde bilen. Ytterligare en misstänkt söks och en skåpbil som antas ha koppling till händelsen hittades i staden Vic, skriver lokala myndigheter på Twitter.

Uppgifterna om antalet offer varierade stort under kvällen men strax efter 21.30 finsk tid bekräftade spanska myndigheter att 13 människor har mist livet och ett 50-tal skadats, en del allvarligt.

"Folk skrek och sprang"

Videobilder som sprids från platsen visar hur människor springer bort från området. Andra bilder visar flera ambulanser på platsen och räddningspersonal som ger första hjälpen till flera människor.

Svenske Hampus Hagander, 19 år, arbetar i Barcelona. Han var på väg hem från jobbet och blev vittne till hur skåpbilen körde in i folkmassan.

– Det var rött ljus och jag väntade vid ett övergångsställe. När bilarna började köra kom det en vit skåpbil som först bara körde lite för fort. Men kanske tio meter från övergångsstället började den gasa på som bara den och svängde drastiskt åt höger in i en stor folkmassa som stod och väntade på att gå över övergångsstället, säger han till TT.

Hagander berättar att tre till fyra personer flög genom luften efter att ha blivit träffade.

– Det gick inte att se så mycket mer. Folk började skrika i panik. Folk som satt och åt bara några meter därifrån välte borden och sprang åt alla håll. Folk gömde sig inne i affärer.

Skåpbilen fortsatte ner för La Rambla.

– Jag vet inte om den körde på fler människor, säger Hampus Hagander.

Hagander tog sig från området och kunde ta sig hem. Han berättar att polisen var snabbt på platsen.

– Nu hörs sirener hela tiden. Det är poliser och ambulanser överallt.

Finske Petri Wallin satt och åt hamburgare vid tidpunkten för dådet.

– Vi satt på McDonald's uteservering och skulle precis gå till La Rambla, som ligger fem minuter därifrån, när vi fick order att gå in. Nu är allt stängt och folk uppmanas att gå mot den övre delen av stan. Hela kärncentrum verkar vara stängt. Det är mycket utryckningsfordon i farten, berättar han per sms.

– Folk sprang i panik uppför gatorna, barnen grät och en stund var situationen ganska kaotisk. Nu har det redan lugnat ner sig, sms:ar Wallin som är i Barcelona på semester.

Söker gärningsman

Enligt uppgifter till La Vanguardia ska fordonet ha kört in på turistgatan från torget Placa de Catalunya. Den ska ha kört cirka 600 meter innan det tog stopp. Föraren flydde till fots.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy säger att han håller kontakt med myndigheterna efter den misstänkta terrorattacken och att prioriteten nu är att ta hand om alla skadade, rapporterar Reuters.

Utrikesministeriet har ingen information om att några finländare ska ha drabbats men uppmanar alla resenärer i Barcelona att göra en reseanmälan på ministeriets webbplats.

Finlands ambassad i Madrid följer noga med läget.

Promenadstråket La Rambla, med sina affärer och restauranger, går genom centrala Barcelona och är en av stadens mest turisttäta platser. (FNB–TT)

La Rambla

  • La Rambla i Barcelona är en bred gata som sträcker sig från Columbusmonumentet i hamnen till Placa de Catalunya, cirka 1,2 kilometer lång. Den utgör ett populärt turiststråk och kantas av mängder av uteserveringar och butiker, och samlar allt från gatukonstnärer till marknadsförsäljare. Gatan har en begränsad trafik men desto mer flanörer.
  • Ordet "rambla" står för boulevard eller aveny.


Attacker med fordon i Europa

  • Augusti 2017: Sex soldater skadas när en 36-årig man kör in i dem i en förort till Paris.
  • April 2017: En man kör in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och kraschar därefter in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödas.
  • Mars 2017: Ett attentat utförs vid brittiska parlamentet i London, där en man vansinneskör med lastbil. Sex människor dödas inklusive attentatsmannen. Ytterligare en skadad kvinna avlider senare.
  • December 2016: Tolv människor dödas när en lastbil ränner in i folkmassan på en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin. Gärningsmannen skjuts senare ihjäl av italiensk polis.
  • Juli 2016: 84 människor mister livet när en lastbil kör rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice i Frankrike. IS tar på sig dådet.