Vid torget Plaça de Catalunya har det bildats en enorm folksamling, rapporterar nyhetsbyrån TT:s utsände på platsen. Efter den tysta minuten bröt människor ut i spontana applåder och skanderade "Jag är inte rädd!".

Det ligger en sorts lågmäld beslutsamhet i luften. Många har svårt att hålla tillbaka tårarna vid minnesplatsen som ligger precis vid Las Ramblas början.

Dagen efter attacken syns tydliga spår efter paniken som utbröt då den vita skåpbilen svängde in från torget i människorna på gågatan Las Ramblas. I tumultet har människorna som flydde attacken kastat ifrån sig allt oviktigt.

Stadskärnan hårdbevakas fortfarande av polis, men turister och människor som bor i området har börjat röra sig tillbaka till sina hem och hotell.

Ålänning: "Det var kaos"

Tara Bamberg, 21 år från Åland, arbetar i Barcelona och bor tillsammans med en kollega mitt på Las Ramblas. Först sent på kvällen kunde hon återvända hem. När hon väl eskorterades till lägenheten av polis var den stora avenyn som förbytt.

– Det var så lugnt, inga människor. Det är en huvudgata, men det var helt tomt, jag har aldrig sett något liknande, jag var helt chockad, säger hon till TT.

Hennes kollega var hemma sjuk och väcktes av ljudet från skrikande, flyende människor och polisens sirener när attacken inträffade.

– Det var kaos. Många försökte ta sig in i restauranger eller butiker men fick inte komma in för att det var fullt. Några timmar senare började de tömma restaurangerna och då fick barnen komma ut först. De gick ut med händerna bakom huvudet och det stod poliser och siktade på dem med vapen. Sedan fick de vuxna komma ut. De trodde väl att gärningsmannen var där, säger Tara Bamberg.

17-åring misstänkt

Poliskällor uppger för nyhetsbyrån EFE att de arbetar utifrån hypotesen att en 17-årig man körde skåpbilen. Den spanska säkerhetstjänsten har bekräftat att 17-åringen tros vara bilens förare, som enligt polisen fortfarande är på fri fot.

På morgonen har spansk polis gripit en tredje person som misstänks för inblandning i terrordåden. Personen greps i staden Ripoll, norr om Barcelona.

Bara åtta timmar efter det blodiga terrordådet i Barcelona larmade polisen om en "pågående händelse" i turistorten Cambrils, där fem misstänkta terrorister dödades i en skottväxling med polis.

– De misstänkta terroristerna körde en Audi A3 och verkar ha kört ned flera personer innan de stoppades i en poliskontroll och skottlossning bröt ut, säger en talesperson för myndigheterna i Katalonien, enligt nyhetsbyrån AFP.

Händelsen utreds som ett terrordåd, enligt polisen. En person har dött och minst sju personer har skadats, varav en polis som uppges ha lindriga skador, rapporterar AP.

Kopplas till tidigare explosion

Minst 13 personer och omkring 100 skadades i dådet i Barcelona, varav 15 allvarligt, men antalet dödsoffer väntas stiga. Polisen beskriver händelsen som "en terrorattack med avsikt att döda så många människor som möjligt".

En fjortonde person avled i dag av sina skador från påkörningen i Cambrils.

– Vi blev rädda, upprörda, sorgsna, säger César Hernandez från Mexiko, som varit på semester i Barcelona tillsammans med Maru Alarcon, om känslorna efter dådet.

De märkte direkt hur stämningen i staden förändrades efter dådet.

– Från en stad med mycket folkliv och glada människor... till sorg och nedstämdhet. Man märkte lustfylldheten plötsligt var borta, säger César Hernandez till TT:s utsände i Barcelona.

Koppas till tidigare explosion

Enligt polisen kan attacken på Las Ramblas ha koppling till en kraftig explosion i ett hus i Alcanar, drygt 200 kilometer sydväst om Barcelona, som inträffade under natten till torsdagen. En person dödades i explosionen och flera skadades.

Polisen misstänker att de i huset förberedde en bomb. En av de gripna männen greps i Alcanar, medan den andre greps i Ripoll i norra Katalonien. (FNB–TT–Carl Cato/David Peterson/Mattias Mächs)

Det här vet vi om terrordåden i Spanien

  • Vid 17-tiden på torsdagen lokal tid kördes en skåpbil nedför turisttäta Las Ramblas och lämnade efter sig livlösa kroppar och panikslagna människor. Minst 13 personer dödades och 100 skadades.
  • Tre män har gripits efter attacken. En gripen har spanskt medborgarskap och kommer från den spanska enklaven Melilla i norra Marocko. En annan av de gripna har marockanskt medborgarskap.
  • Föraren av skåpbilen har inte gripits. Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet via sitt propagandaorgan Amaq.
  • En explosion i ett hus i Alcanar 200 kilometer söder om Barcelona under natten till torsdagen, där en person dödades och en skadades, kopplas till attacken.


Dådet i Cambrils

  • Åtta timmar efter attacken i Barcelona körde en bil, en Audi A3, på människor på strandpromenaden i Cambrils. Händelsen utreds som ett misstänkt terrordåd. Minst sex människor skadades, varav två allvarligt. Bland de skadade finns en polis som skadades lindrigt.
  • De misstänkta terroristerna stoppades i en poliskontroll och fem gärningsmän sköts ihjäl. Männen bar bombbälten, som polisen sedan sprängde sönder i en kontrollerad explosion. Bombbältena visade sig vara falska.
  • Cambrils ligger 120 kilometer söder om Barcelona.


Tidigare terrorattentat i Spanien

  • Juli 2009: Över 60 personer skadas när en bilbomb exploderar i staden Burgos i norra Spanien. Den baskiska separatiströrelsen ETA beskylls för attacken, som riktades mot civilgardet.
  • Juni 2009: Två civilgardister dödas när en bomb exploderar under deras patrullbil nära Palma, Mallorca. ETA sade sig ligga bakom dådet.
  • December 2006: Två personer dödas och 52 skadas när en bilbomb exploderar på en parkering vid flygplatsen i Madrid. ETA tog på sig dådet.
  • December 2004: Fem samordnade bomber exploderar vid bensinstationer och knutpunkter runt huvudstaden. Fyra personer skadas lindrigt. Dådet föregicks av en varning från ETA.
  • Mars 2004: 191 människor dödas och närmare 2 000 skadas i attentat mot fyra pendeltåg i Madrid. En islamistiskt inspirerad terrorcell låg bakom dåden.
  • Juli 2003: 13 personer skadas, däribland två svenskar, när sprängladdningar detoneras i två hotell i turistorterna Alicante och Benidorm i södra Spanien. Dåden föregicks av en varning från ETA.


Attacker med fordon i Europa

  • Augusti 2017: Sex soldater skadas när en 36-årig man kör in i dem i en förort till Paris.
  • April 2017: En man kör in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och kraschar därefter in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödas.
  • Mars 2017: Ett attentat utförs vid brittiska parlamentet i London, där en man vansinneskör med en bil på Westminster bridge för att sedan knivhugga en polis vid det parlamentsbyggnaden. Sex människor dödas inklusive attentatsmannen. Ytterligare en skadad kvinna avlider senare.
  • December 2016: Tolv människor dödas när en lastbil ränner in i folkmassan på en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin. Gärningsmannen skjuts senare ihjäl av italiensk polis.
  • Juli 2016: 84 människor mister livet när en lastbil kör rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice i Frankrike. IS tar på sig dådet.