Han säger att polisen har några alternativ gällande den misstänktes identitet och att man torde nå säkerhet i saken senast under morgonen.

Polisen uppgav tidigare att den misstänkte för knivhuggningarna i Åbo är en yngre man med utländsk bakgrund.

Den misstänkte knivmannen har ännu inte förhörts med anledning av hans hälsotillstånd. Det finns ännu ingen klarhet om motivet till gärningen och det kan inte uteslutas att det var frågan om ett terrordåd. Laine tar inte ställning till hur svårt skadad den misstänkte är.

– Han får nog ligga på sjukhus ett tag för han har ju blivit skjuten i benet, sade Laine till FNB under morgontimmarna.

Gripnas roll utreds

Han sade att polisen gripit flera personer i samband med utredningen.

– Vi utreder deras roll, att om de har en andel i det här eller om de bara haft kontakt med den misstänkte.

De misstänkta har förhörts under natten. Polisen efterlyste en vit skåpbil av märket Fiat Ducato i går kväll och fick även tag på bilen.

– Den misstänktes ha att göra med de här personerna som är misstänkta i fallet. Vi misstänkte att de använde den, säger Laine.

Men det finns inget som pekar på att det skulle ha funnits planer på ytterligare en attack med till exempel skåpbil.

Två dog, åtta skadades

Två personer dog och åtta skadades i knivhuggningarna i Åbo i går eftermiddag. Dessutom vårdas den misstänkte på sjukhus.

Direktören för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Leena Setälä säger att åtta personer vårdas på sjukhuset med anledning av knivhuggningarna. Tre av dem vårdas på intensiven. En av dem som intensivvårdas är den misstänkte gärningsmannen.

Polisen hoppas fortfarande på att ögonvittnen ska ta kontakt.