Centralkriminalpolisen ger närmare uppgifter om var man befinner sig i utredningen om knivhuggningarna som inträffade i Åbo i går. Fallet utreds som mord och mordförsök i terroristiskt syfte.

Presskonferensen börjar med att konstaterande att två har omkommit i knivattacken. Ett av skadade offren som tidigare sagts vara svensk medborgare är från Storbrittanien. De utlänningar är som skadade i attacken är alltså från Sverige, Italien och Storbritannien.

Polisen tackar medborgare som har hjälpt dem. Utredningarna fortsätter i samarbete med flera myndigheter som Tullen och Gränsbevakningen.

En patrull i närheten stoppade gärningsmannen som inte lydde polisens uppmaningar. Polisen använde maktmedel för att sätta stopp på gärningsmannen.

Polisinrättningen anser att polisen agerade korrekt i situationen.

Utredningsarbetet har pågått under hela natten, Centralkriminalpolisen har hand om fallet och den fortsatta förundersökningen.

I Åbo och resten av landet har polisen höjt beredskapen och fler poliser rör sig ute på offentliga platser. Inga nya konkret hot finns, säger polisen.

Krista Granroth som leder förundersökningen säger att en 18-årig marockan är huvudmisstänkt.

- Vi har försökt förhöra honom i dag men det lyckades inte. Nytt försök görs senare i dag.

Polisen har gripit fyra marockaner för att utreda deras inblandning i Åbodådet.

- Båda omkomna är finländska kvinnor, säger Granroth.

En del av offren har fått åkt hem. Tre finns fortfarande kvar på sjukhuset, deras läge är allvarligt stabilt. Offren är mellan 15 och 67 år.

Granroth säger att gärningsmannen ser ut att ha haft för avsikt att ge sig på kvinnor. De män som är skadade fick skador när de har försökt hjälpa de angripna kvinnorna.

Polisen söker efter en femte misstänkt med koppling till Åbodådet. Personen är också internationellt efterlyst.

Granroth säger att de fyra gripna greps i Åbo och på mottagningscentralen i Pansio.

Robin Lardot från polisen i Åbo säger att den misstänkte gärningsmannen har varit med i asylsökningsprocess, Lardot kommenterar inte om mannen fått positivt eller negativt beslut. Mannen har kommit till Finland 2016.

Lardot säger att det har skett polisoperationer på andra ställen i Finland. Operationerna ska ha haft koppling till Åbodådet.

Centralkriminalpolisen har inte haft kännedom om den misstänkte gärningsmannen eller de fyra gripna från tidigare.

Kopplingen mellan den huvudmisstänkte och de fyra övriga marockanerna är att de har haft kontakt och känner varandra. Den femte som polisen efterlyser internationellt befinner sig inte i Finland just nu.

Polisen går inte in på detaljer angående brottsrubriceringen. Polisen utreder om det finns kopplingar till nätverk eller celler men går inte ut med uppgifter om det.

- Undersökningen är fortfarande i ett tidigt skede, säger Granroth.

Polisen ger inte ut namnet på gärningsmannen. Granroth säger att det finns tecken på att attacken var planerad. Kari Puolitaival säger att polisen utreder en attack mot en pizzeria natten till lördag. Åbo underrättelser skriver att pizzerian finns i Pargas. Mannen som ska ha utfört gärningen var häktad hos polisen på lördag förmiddag.

Presskonferensen är nu avslutad.