Henriksson tar starkt avstånd från all form av våld och framhäver att knivdåden i Åbo var ett angrepp mot hela vårt samhälle och ska tas på största möjliga allvar.

- Nu nådde även denna form av ondska Finland. Att någon går till attack mot oskyldiga civila mitt på ljusa eftermiddagen gör mig djupt bedrövad och bestört. Men jag vägrar gå med på att vi ska böja oss för hatet.

- Vi ska fortsätta leva vår vardag och vi ska fortsättningsvis kunna gå ut på våra gator och torg, som vi är vana att göra, säger SFP:s partiordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

Under gårdagen visade polisen och flera civila i närheten av dådet stort mod och agerade föredömligt.

- Jag vill rikta ett stort tack till vårt lands poliskår. Dessa arbetar osjälviskt för att skapa trygghet i vårt samhälle. Tacksamhet och stor beundran går även speciellt till alla civila personer, som snabbt agerade och utan rädsla hjälpte både myndigheter och medmänniskor i den horribla situationen i Åbo igår.

- Våra tankar är nu med offren och deras anhöriga. Frågorna är många och vi har anledning att nu ta en dag i taget samt ge myndigheterna arbetsro, säger Henriksson.