Regeringen hade rekommenderat att alla finländare uppmärksammar den tysta minuten.

Också alla gudstjänster som började klockan 10 inleddes med en tyst minut. Åbo stadsfullmäktiges ordförande Elina Rantanen, stadsdirektören Aleksi Randell och polischefen i Åbo Tapio Huttunen deltog i den tysta minuten på Salutorget i Åbo.

Ärkebiskopen Kari Mäkinen och biskopen i Åbo stift Kaarlo Kalliala är närvarande i gudstjänsten i Åbo domkyrka. Före den tysta minuten lade stadens, polisens och kyrkans ledning blommor och ljus på offrens minnesplats på Salutorget.

Zoom

En tyst minut för att hedra offren i Åbo hölls på söndag förmiddag. Foto: Vesa Moilanen



Hassan Zubieri från Stockholm blev knivhuggen under attacken när han skyddade en kvinna. Han deltog i söndagens minnestund.

– Jag ville visa min respekt för offren, för de som inte får den uppmärksamhet jag har fått – eller som inte vill ha det, säger Hassan Zubier till media efteråt.

Zubieri säger att han inte vill framstå som en hjälte.

- Nej jag är ingen hjälte, jag är en medmänniska och ingen som står och filmar eller tittar på. Jag gjorde mitt bästa med den kunskap jag har. Tyvärr lyckades det inte.

Zubieri tackar för den kärlek han fått i form av hundratals meddelanden från finländare och från hela världen.

Polisen uppskattar att några hundra människor deltog i minnesstunden på torget. Lehtikuvas fotograf rapporterar att stämningen var respektfull och människorna allvarliga.

Polisen har fortsatt undersökningen av knivhuggningarna bland annat med en rekonstruktion av händelseförloppet på Salutorget och i dess omgivning. Det var många poliser i området då.
Centralkriminalpolisen uppger att man jobbar hårt för att reda ut fallet och att man kommer att informera mer klockan 14.

Under dagens lopp är det bland annat meningen att förhöra den misstänkte med hjälp av en tolk.

Attacken undersöks som mord och mordförsök i terroristiskt syfte.

Centralkriminalpolisen uppger att bara en person misstänks ha agerat aktivt – den anhållna marockanen som ligger på sjukhus. Dessutom har fyra andra marockaner anhållits och en person har efterlysts internationellt.

Zoom

Kaarlo Kalliala, Szaid Esmail och Kari Mäkinen lägger ner blommor på torget i Åbo. Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva



Gärningsmannen polisbevakas på intensiven

På sjukhuset vårdas fortfarande fyra patienter efter knivhuggningarna, inklusive den misstänkta gärningsmannen.

– Den misstänka ligger fortfarande på intensiven. Det är det bästa stället i den här situationen när någon i går kväll ville hota honom till livet. Vi har ständig polisbevakning där, säger Leena Setälä, chef för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Förutom den misstänkta vårdas två offer på intensiven och ett på vårdavdelning. Läkarna gör en ny bedömning av situationen under förmiddagen.