– Det handlade inte bara om att det var ett dåligt ordval, utan på ett mer allmänt plan att människor är fria att göra vad de vill i livet och att föda barn är egentligen inte någons uppgift, säger Socialdemokratisk ungdoms ordförande Mikkel Näkkäläjärvi till FNB.

Rinne sade under riksdagsgruppens sommarmöte på onsdagen att SDP kommer att föreslå flera konkreta åtgärder för att få finländarna att på nytt delta i ett nytt babytalko.

– Det är solklart att partierna inte bestämmer vad som sker i sovrummen, inte heller i denna fråga, men vi kan ta bort orosmoment som är kopplade till att bilda familj, sade Rinne.

"Väckte önskad diskussion"

Kritiken fick Rinne att ta några steg bakåt och han konstaterade att babytalko är ett ord som känns gammalmodigt och inte den bästa termen. Men han sade också att ordet väckte den diskussion han var ute efter.

– Jag tänkte att jag ska använda mig av något som sammanfattar budskapet på ett sätt som väcker uppmärksamhet, sade Rinne senare på onsdagen under en presskonferens.

Att det föds för få barn i Finland är en fråga som måste tas på allvar i det politiska beslutsfattandet, sade Rinne under onsdagens sommarmöte.

– Då de stora årskullarna föddes uppmuntrades familjer med en slogan: "en fjärde till fosterlandet". Det är en bra sammanfattning. I dagens Finland skulle hälften av det vara en betydande förbättring, sade Rinne.

Han påminde om att ifall nativiteten utvecklas som i början av året föds det under 50 000 barn i Finland – för första gången sedan svältåren på 1860-talet.

Viktigt budskap som gick snett

Specialforskare Erkka Railo vid Åbo universitet säger att Rinne försökte förmedla ett viktigt budskap om att det förds för få barn, formuleringen gick ändå snett enligt Railo.

– Babytalko lägger ansvaret på privatpersoner och lägger sig i privatlivet. Hur många barn man skaffar eller om man alls skaffar barn är en väldigt känslig fråga i dag.

Railo sade att bland annat SDP-riksdagsledamoten Sanna Marin presenterade frågan tydligare på Twitter. Hon skrev att SDP vill ha avgiftsfri dagvård, förnya föräldraledigheterna och förbättra familjernas utkomst. Marin tyckte också att babytalko var fel ordval.

Ställningstaganden som rör privatlivet kommer troligen inte ensamma öka SDP:s väljarstöd, säger Railo.

– Människor har rätt till att leva ett liv utan barn och man kan vara lycklig utan barn. Situationen förbättras inte genom att man uppmanar folk till att göra fler barn.