Tuomas Paavola jobbar sedan augusti som restaurangchef på Fontana Club i Vasa. Hans stora passion är att blanda cocktails och han deltar ofta i olika tävlingar, för några veckor sedan i de finländska mäster­skapen för barmästare. I dag bjuder han oss på några av sina bästa tips på drinkar för halloween-festen. Brukar du själv fira halloween? – Nej, faktiskt inte. Det är en så pass ny högtid för mig, och så brukar jag oftast jobba då. Men på barerna ­brukar vi ha halloweentema, med till exempel olika specialdrinkar. Berätta om de drinkar du komponerat ihop här. – Utgångspunkten är att de ska ­vara enkla att göra, man ska inte behöva handla hem en massa olika ­alkoholsorter. – Barnen tycker säkert det är ­roligt om lemonaden serveras i en pumpa, men för vuxna är det kanske inte lika viktigt, så i de vuxna drinkarna har jag ­satsat mera på smakerna och på att få fram temat med hjälp av färger. Pumpkin Lemonade (för cirka fyra personer) cirka 1 dl sockersirap cirka 1 dl citronsaft 2 dl vichyvatten cirka 1 dl Sprite Tuomas kommentar: Traditionell amerikansk, hemgjord lemonad helt utan alkohol. Den här är väldigt enkel att göra. Börja med att karva ur pumpan. Blanda ingredienserna och häll i den urgröpta pumpan. Låt sedan stå i kylskåpet i ungefär en halvtimme så att drycken blandar sig med pumpasmaken. Tillsätt isbitar. Bloody Halloween 1 matsked granatäpple 1 matsked svartvinbärsgele 4 cl tranbärsjuice 2 cl citronsaft 1 cl sockersirap 4 cl gin krossad is Tuomas kommentar: En all day-drink som fungerar perfekt som sällskapsdryck. Granatäpple är faktiskt min personliga favoritingrediens i cocktails. Man kan också göra den här i en kanna. Att använda shaker är inte ett måste, men blanda ingredienserna bra. Dekorera med granatäpplekärnor. Daddy’s Halloween Bourbon 2 teskeder sockersirap 1 klyfta blodgrape mycket is Tuomas kommentar: En old ­fashioned-inspirerad drink som är jätteenkel att blanda till. Sätt blodgrapeklyftan i botten på ­glaset och tryck ut saften. Blanda till resten och häll i glaset. Tillsätt is. Hemligheten är att låta den ­smältande isen späda ut drinken. Devil’s Passion 8 stycken pepparkorn 1 mogen passionsfrukt 2 cl sockersirap 1 hel lime 4 cl ljus rom Tuomas kommentar: En ­typisk aperitif som passar bra innan middagen. Rimma glaskanten med en blandning av salt, ­socker och svartpeppar, det tar fram ­smaken på drinken bättre. Hacka ­pepparkornen, gröp ur passionsfrukten och blanda med resten. Det blir en jättebra balans mellan passionsfrukten och pepparn. Mal lite peppar över. sockersirap Koka upp: 1 kilogram socker 0,7 dl vatten