När Norrvalla och Solvalla slogs ihop 2011 hade skolorna sammanlagt hundra studerande. För närvarande har antalet växt till över 250. Och det stiger hela tiden. Den enda svenskspråkiga yrkesutbildningen inom idrott finns på Folkhälsan. - Vi är noga med att följa trender och ta fasta på det som ligger i tiden. De senaste åren har vi satsat mycket på motion och hälsa, eftersom vi vet att efterfrågan finns. Det gäller att vara modig och alltid ligga steget före, säger Anna Bertills, vd för Folkhälsan Utbildning.

Motion och hälsa – en framtidsbransch

I takt med att befolkningens åldersstruktur förändras behövs allt fler kunniga inom området. - Det här är en växande bransch, helt klart. Prognoserna är goda och här finns jobb att göra, säger Thomas Asp, träningschef på Folkhälsan. Grundexamen i idrott omfattas av tre års studier för studerande som kommer direkt från grundskolan. Har man gymnasiebetyg eller en yrkesexamen räcker två år. Att kombinera idrottsledarexamen med en studentexamen är också ett alternativ. Från och med hösten när kompetenscentret för idrott och utbildning Campus Norrvalla slår upp dörrarna blir kombiexamen ännu lättare rent praktiskt. - I framtiden kommer vi också att gå in för en större satsning på högskolenivå. Redan nu har vi ett gott samarbete med Åbo Akademi och Umeå Idrottshögskola, i synnerhet när det gäller idrottspsykologi, säger Bertills.

Unika svenskspråkiga utbildningar

- Det vi kan erbjuda här är en bred bas inom idrott och hälsa. Utbildning och upplevelser i samma paket. Möjligheterna att kombinera idrottsledarstudier med andra studiehelheter finns också, men summa summarum är det här vi utbildar goda idrottsledare på svenska, säger Cindy Åkerlund, rektor på Solvalla idrottsinstitut. Ansökningstiden till grundexamen i idrott är 24.2-17.3. Man kan själv välja studieort, antingen Norrvalla i Vörå eller Solvalla i Esbo. De cirka 30 nybörjarplatserna fördelas enligt behov. Efter årskiftet påbörjas också utbildningen av en ny kull personliga tränare med FISAF-licens, kostrådgivare, i samarbete med The Academy, och reseledarna Nordic Travel Arena, i samarbete med danska utbildningsbolaget Service & Co. Förutom grundexamen i idrott är alla ettåriga utbildningar och en del av dem uppbyggda i delar som oftast går under helger och kvällar, vilket gör det möjligt att kombinera studier och jobb. Massörsutbildningen, den enda på svenska i Finland, är en ettårig populär vuxenutbildning som finns både på Norrvalla och Solvalla. Här inleds ansökningstiden under våren.