Blues inledde matchen bra och styrde och ställde efter behag. Det roliga tog slut för gästerna när Stefano Giliati tog en tokdum utvisning. Giliati valde att köra rakt på Hannu Toivonen i Sportmålet och belönades med två minuter för charging. Blues spelade hyfsat bra i boxplay och gav inte Sport särskilt mycket utrymme. Det blev inget mål i det numerära överläget för Sport, men när Giliati kom in på isen fick han bevittna hur Jarkko Immonen serverade ett smörpass åt Petri Lammassaari som pangade in 1-0 efter 5.40. Efter målet var det jämnt perioden ut. Toivonen bjöd på ett par läckra räddningar och Lassi Kokkala – tillbaka efter skada – lurade upp Bluesbacken Mikko Kuukka på läktaren, men sköt knappt förbi Eetu Laurikainens mål. Blues inledde andra perioden lika starkt som den första. Toivonen tvingades till en fenomenal parad när Robert Rooba stod fri på bakstolpen. Sports första femma med Charles Bertrand, Kokkala och Damien Fleury fick upp farten på allvar i andra perioden. Med 23.30 på klockan åkte Fleury slalom in mot kassen och Bertrand slog så när in returen. Bluesbacken Otso Rantakari åkte ut för en slashing i samma veva, men Sport fick inte till något i numerärt överläge. Ett par minuter senare spelade Jussi Pesonen in till Kokkala som fick klubban på pucken, men utan resultat. 2-0 hängde i luften och till slut var det Bertrand som ordnade målet. Bluesbacken Jere Seppälä agerade sömnigt bakom eget mål och Bertrand flög på honom och snodde åt sig pucken. Efter det gled han in framför målet och lurade Laurikainen till Kurrekurredutt-ön innan han hängde in pucken med backhanden. Både Kokkala och Bertrand var nära att utöka Sports ledning, men som så ofta förr var det motståndarna som hittade rätt i stället. Med minuten kvar kastade Bluesbacken Victor Westermarck – storebror till Sports ytter Felix – in pucken mot mål, och på någon vänster hittade trissan nätet bakom en skymd Hannu Toivonen. Direkt efter tog Oskari Manninen Sports första utvisning för kvällen när han åkte ut för en interference. Sport var i sticket i det numerära underläget som fortsatte i början av tredje perioden. Några mål sågs inte, men Blues fick prova igen när backen Joonas Valkonen åkte ut för en hög klubba strax efter. Otso Rantakari tackade och prickade in 2-2 med ett skott från blå efter 43.36. Toivonen i Sportmålet var åter duktigt skymd. Efter kvitteringen stod matchen och vägde. Sports första kedja var i vanlig ordning den som skapade klart mest oreda i anfallszon. På andra sidan rinken fortsatte Toivonen visa upp säkra tag. Sports fjärde kedja med Tomi Körkkö, Aleksi Rekonen och Teemu Tallberg jobbade stenhårt och efter 49.46 åkte centern Valtteri Virkkunen ut när han inte hängde med och tog en tvåa för fasthållning. När backen Olli Malmivaara åkte ut direkt efter för en tripping fick Sport 1.43 i spel fem mot tre på sig att ta ledningen. Lassi Kokkala och backen Niko Peltola inledde överläget genom att i tur och ordning hålla i pucken utan att hitta luckor. Det blev ett par skott på mål, men Sport agerade nervöst och ingen tog ansvar för att skapa klockrena målchanser. Det gyllene läget blev till sand. Strax efter var Bertrand nära att styra in pucken när backen Matt Generous kastade in den från blå. Jarkko Immonens kedja med Petri Lammassaari och Jussi Pesonen på flankerna skapade nästa chans. Men pucken ville inte in. Med dryga fyra minuter kvar ordnade Pesonen ett överläge när backen Kalle Kaijomaa hade omkull honom i eget sarghörn. Och den här gången lyckades det. Guldpojken Charles Bertrand höll sig framme på en retur och lyfte in 3-2. Så fort spelet var i gång igen utsattes Hannu Toivonen för ett skottbombardemang, men han höll sig kylig och parerade. Blues tog ut målvakten Laurikainen med 1.54 kvar. Damien Fleury var nära att träffa det tomma nätet direkt. Med 46 sekunder kvar hakade Generous upp Kai Kantola framför kassen och åkte ut. Blues tog time out och tryckte därefter på med sex man mot fyra. Blues var ett par centimetrar från att sätta kvitteringen. Men närmare än så kom inte gästerna.