I första halvlek förde VPS spelet medan Vasa IFK sökte snabba omställningar. VPS kantspel fungerade bra och ränderna satte stundtals hård press på VIFK:s unga backlinje med testspelaren Ilari Antila, var kontrakt med VPS gick ut nyligen, som mittback tillsammans med Merhawi Birhane. Thomas Kula var nära att öppna målskyttet när han fälldes av Kristian Kokko och tog hand om frisparken själv. Han sköt ett hårt, skruvat skott som tog klockrent i målvakten Johannes Ströms högra stolpe. Kort därefter fick VIFK-anfallaren Joonas Vahtera, även han med bakgrund i VPS, ett bra läge rakt framför VPS mål, men Vahtera sköt rakt på Henri Sillanpää i målet. VPS vände spelet och testsperlaren Marcus Heimonen, som spelat i FC Honka, hittade yttern Eero Tamminen på vänsterkanten. Tamminen slog ett strålande inlägg som VIFK-produkten Tony Björk nickade knappt över målet. Björk, som var lagkapten i VPS, fick ett läge till på ett inlägg från Tamminen när VIFK:s målvakt Ström tappade balansen i straffområdet. Men Björk sköt över öppet mål. När VPS 1-0-mål kom var Björk med i förarbetet. Ytterbacken Jerry Voutilainen levererade bollen in i straffområdet från högerkanten och den studsade till Björk. Han breddade kyligt ut till ytterbacken Teemu Honkaniemi som smugit upp till vänster i straffområdet. Honkaniemi var helt ren och hängde snyggt in bollen i bortre krysset. Halvvägs in i halvleken bjöd Vasa IFK:s mittfältare Markus Nordman på en läcker chip in i straffområdet. Anfallaren Males Lombo fick inte kontroll på bollen, uppvaktad av VPS mittback Ville Koskimaa, och avslutade anfallet genom att meja ner Voutilainen och belönas med ett gult kort. Bägge lagen hade ännu ett par hyfsat bra chanser innan paus. Vasa IFK:s lagkapten Andreas Strandvall sköt en frispark i muren och VPS Thomas Kula sköt ett par meter över när han fick utrymme vid straffområdeslinjen. Bägge lagen gjorde byten i paus och under andra halvlek. Bland annat ersattes Males Lombo av Hugo Villför i VIFK:s anfall och Timi Lahti tackade för sig i VPS mittlås. Honkaniemi tog Lahtis plats och Miika Niemi kom in som vänsterback. Lagen bytte även målvakt då Sillanpää ersattes av Karl-Filip Eriksson och Mathias Östergård kom in i stället för Johannes Ström. VPS inledde andra halvlek bäst. Ville Koskimaa nickade knapp förbi på en frispark och Niemi fick ett bra läge i boxen efter en hörna, men fick ingen ren träff på bollen. Kim Böling kom i som höger ytter i stället för Pyry Soiri som fick en del smällar i första halvlek. Strax efter kvitterade Vasa IFK. Unge Villför kom loss i ett friläge och rullade kyligt bollen förbi en utrusande Eriksson. Efter flera byten var spelet rörigt ett tag, men VPS fick grepp om det igen och började skapa chanser. Björk styrde bollen förbi Östergård på ett inlägg, men bollen hade inte mycket till fart och Antila rensade undan på mållinjen. Men Björk fick sitt mål till slut. Han kom loss på högerkanten och kunde i lugn och ro driva bollen från mittlinjen in i straffområdet och rulla in 2-1. Inbytte Chris Harris dribblade sig igenom VIFK-försvaret och var nära att få till ett avslut. Vasa IFK försökte få till en ny kvittering på hörna, men Koskimaa nickade undan. Strax efter fick Vahtera ett närmast identiskt läge som Villför gjorde mål på, men Vahteras avslut rullade tätt förbi bakstolpen. VPS kontrade och Böling sköt skarpt, men Ruostekoski fick fingrarna på bollen. VPS kom loss i ett tre mot ett-anfall men Bölings inlägg var uselt. I hemjobbet tog Böling ut sin frustration genom att kapa Markus Nordman och matchens andra gula kort var ett faktum. Några fler målchanser sågs inte och VPS höll undan.