Sport kom bara nära Ilves bröt sin förlustsvit – på Sports bekostnad. För Sport räckte det inte till seger trots att laget utmanade Ilves på allvar i två perioder. Sport tog sex dagar ledigt över julen, tränade i fredags och spelade match i går. Och det blev stryk. Men Sport var inte alls under isen i Hakametsähallen då Ilves bröt sin förlustsvit på fyra matcher utan anfallarna Roope Hintz och Aleksi Mustonen samt backen Aleksi Mäkelä som är i Kanada med U20-landslaget. – Jag tycker att vi spelade en riktigt bra match. Vi var bättre, men målen avgör och Ilves gjorde flest, säger Sports tränare Tomek Valtonen. Han säger det ändå själv: Det blev för många utvisningar i första perioden. Det var också i den perioden som Sport var steget efter hemmalaget. Sport tog fem tvåminutersutvisningar mot två för Ilves. Sport höll sig trots det kvar i matchen, mycket tack vare målvakten Hannu Toivonen. Det var endast Sami Sandell som lyckades utnyttja ett av Ilves numerära överlägen. – Jag tycker sist och slutligen inte att utvisningarna i första perioden påverkade helheten speciellt mycket, säger Valtonen. Ilves gick upp i en 2–0-ledning direkt i inledningen av andra perioden då Teemu Rautiainen gjorde sitt första av hans två mål för kvällen. Efter det vaknade Sport till på allvar. – Vi spelade bra i tjugoåtta minuter. Efter det förlorade vi en del av greppet och vi visste att Sport är bra om laget får chansen, säger Ilves tränare Tuomas Tuokkala till FNB. Halvvägs in i andra perioden sprack Joonas Korpisalos nolla. Korpisalo som spelade strålande och stod för fyrtioen räddningar inför 6 160 åskådare. Matt Generous försökte sig på att ta sig in med pucken bakom målet, men det var Joel Kiviranta som till slut tryckte in reduceringen. Och det skulle bli mera. Drygt fem minuter in i tredje perioden serverade Jarkko Immonen en kalaspassning rakt i Teemu Tallbergs klubblad. Tallberg behövde bara styra upp pucken i nättaket och matchen var kvitterad i numerärt överläge. Men Ilves svar kom snabbt. Rautiainen tryckte in 3–2 efter en bra Ilveskontring vid 47.45. – Heta Rautiainen och heta Korpisalo gav oss den här segern, säger Tuokkala till FNB. Sport jagade frenetiskt en kvittering resten av perioden. Valtonen spelade också högt då han plockade ut Toivonen med 2.43 kvar att spela. Dessutom fick Sport extra hjälp då Tommi Kivistö åkte på en utvisning med 1.52 kvar på matchklockan. Men jakten med sex mot fyra kom av sig då Damien Fleury tog en dum utvisning då han tog en motståndarklubba och kastade i väg den. Det blev en tredje Ilvesseger mot Sport på lika många matcher den här säsongen. I Sport var Lassi Kokkala tillbaka som center i förstakedjan. Han har spelat sparsamt de senaste månaderna på grund av skada. Är han helt i matchskick nu? – Vi får se vad som händer efter den här matchen. Jag kan inte ens säga hur det blir i hemmamatchen mot Ässät på tisdag, säger Valtonen. I går blev det klart att Felix Westermarck och Jesse Väkelä fortsätter i Peliitat i FM-serien tills vidare. Westermarck har spelat fyra matcher och Väkelä tio matcher med Heinolalaget.