– Jag är glad över att vi äntligen besegrade Sport. Det är aldrig lätt att spela i Vasa mot ett lag som alltid ger allt. Tre poäng här betyder mycket för oss, säger Blues tränare Jyrki Aho efter att Sport tvingades ge sig i tisdagens drabbning i ishallen i Vasa med 2–3 (2–2, 0–1, 0–0). Helgens ytterst heta dubbelmöten mot Ilves satte djupa spår i hemmalaget som aldrig riktigt kom i gång i matchen mot Blues. Motståndarna verkade också slitna efter sina båda segermatcher mot HIFK om man beaktar inledningen som var minst sagt märklig. Inom loppet av fem minuter och trettio sekunder hade båda lagen nätat två gånger – ett bevis på att skärpan saknades. Först ut var Blues som rivstartade och satte 0–1 genom Petr Zamorsky efter 3.14. Sports tränare Tomek Valtonen gjorde helt rätt och tog en timeout och sa några väl valda ord till spelarna. Pausen väckte tydligen hemmalaget som kvitterade direkt. Sport vann en tekning och Teemu Tallberg tog sin in framför mål och på returen var Antti Kangasniemi framme och sköt 1–1 – hans första mål för säsongen. En minut och fem sekunder senare var det dags igen. Den här gången bröt Mikko Pukka ett anfall, passade direkt till Jarkko Immonen som inte gjorde några misstag på friläget utan snärtade in pucken och 2–1 var ett faktum. Men Sport hann inte jubla länge för bara 29 sekunder efter det kvitterade Blues genom Robert Rooba och först efter det fick de båda lagen fason på försvarsspelet. – Matcherna mot Ilves innebar en urladdning för laget och en del spelare hade svårt att ladda om till den här matchen. Vi tappade markeringar, puckar och fick för få anfall på djupet och enligt mig spelade vi någorlunda bra hockey först i slutet av den sista perioden, säger Tomek Valtonen besviket. Efter målfyrverkeriet i inledningen var det gästerna som var piggare och mera tända. Blues ville verkligen bryta förlustsviten mot Sport och det faktum att lagets försvarsspel haltade varje gång Ari Gröndahl var på isen bidrog starkt till att gästerna kunde etablera tryck. Sportförsvararen saknade fokus, slog flera icingar och var inne på två av baklängesmålen. Som i mittperioden när han slog en lång puck och Blues fick tekning i Sports zon och Ilmari Pitkänen sköt segermålet. Sport hade också lägen och bjöd stundtals anfallsglad ishockey men lyckades inte hitta rätt och utjämna. I slutet av matchen tog Valtonen ut målvakten Hannu Toivonen – som trots tre insläppta mål stod för en bra insats – men chansningen gav inte utdelning. Erik Riska – som hörde till de som kämpade oavbrutet i varje byte – var besviken över förlusten. – Blues förtjänade segern. Många av oss hade en trög kväll och en orsak är helgens dubbelmöte mot Ilves. Men med litet tur kunde pucken också ha studsat vår väg, men nu gjorde Blues ett mål mer och vann. Riska understryker att Sport fort­farande jagar en slutspelsplats. – Vi kommer igen och ger inte upp. Nu måste vi bara få tillbaka känslan att vi kan skapa farligheter och att vi kan göra mål. Den har saknats i ett par matcher nu, säger han. I tisdags kom beskedet att Sports lagkapten Miko Malkamäki, back, och anfallaren Samuli Kivimäki missar resten av säsongen på grund av skador.