Madelene Wentjärvi hade varit på flera tester med dottern Adéla, i dag fem år gammal. Hon hade haft stora problem med hård mage ända sedan babytiden. Varken blodprov eller pricktest visade något. – Vi har testat olika oljor, och till sist testade vi movicol, men det gjorde magen alldeles för lös. Adéla hade också problem med eksem. En kompis till Madelene Wentjärvi tipsade henne då om att besöka en homeopat. Wentjärvi var skeptisk men beslöt sig ändå för att testa.
Nyttan av en glutenfri diet är omtvistad. Men för Madelene Wentjärvi och dottern Adéla blev en kostomläggning 
slutet på bådas magbesvär.

Nyttan av en glutenfri diet är omtvistad. Men för Madelene Wentjärvi och dottern Adéla blev en kostomläggning slutet på bådas magbesvär.

Besöket resulterade i att Adéla blev rekommenderad en gluten- och mjölkproteinfri diet. – Att ändra kosten kändes inte så stort jämfört med att ta någon medicin. Resultaten var dramatiska, efter en vecka försvann problemen helt. – Tidigare hade det ibland slutat med att vi var tvungna att ge lavemang. Men nu var läget ett helt annat redan efter en vecka. Man märkte att också hennes humör blev bättre när magen blev bra. Med sin egen mage hade Madelene Wentjärvi helt gett upp. Hon har genomgått både gastro- och kolono-skopi och blodprov, men det har inte resulterat i någon diagnos för hennes del heller. Eftersom undersökningarna inte visade på något antog hon att det kanske var stresssymptom hon led av. – Ett blodprov är så konkret, jag tänkte att jag är väl bara lite känslig då. Men efter att också hon inlett en mjölk- och glutenfri diet mår också hon mycket bättre. – Håller jag min diet har jag ingen svullen mage. Samtidigt som Madelene Wentjärvi var glad över att de äntligen hittat en lösning på problemen var det till en början knepigt att hitta maträtter som hela familjen kunde äta. – Men när man börjar kolla runt i butikerna finns det nog en hel del glutenfria produkter. Nätet, vänner och kunder på frisörsalongen där hon jobbar var också till hjälp. Att äta på restaurang kräver också planering. – Oftast blir det så att man besöker den restaurang som man redan vet har glutenfri mat på menyn. Enligt Wentjärvi har de försökt vara väldigt strikta med dieten, men så småningom börjat införa produkter som hittills varit ”förbjudna”. – Med Adéla inledde vi dieten i oktober, och hon har så småningom börjat äta mjölkprodukter igen. Tanken är att hon också ska kunna börja äta gluten igen. Madelene Wentjärvis mamma har blivit diagnostiserad med celiaki som vuxen och genom henne har hon fått en del information.
Madelene Wentjärvi och dottern Adéla äter numera glutenfritt.

Madelene Wentjärvi och dottern Adéla äter numera glutenfritt.

– Men när det gäller vanlig överkänslighet finns det betydligt mindre information. Det är så diffust. Vissa bekanta har enligt Wentjärvireagerat med en viss skepticism på dieten. – Men när jag berättar att jag också inledningsvis var skeptisk har de oftast större förståelse. Jag tänkte i början att vi testar det här i en månad och i och med att det ändrade på hur vi mår så vet vi att det fungerar.