Tappara vann till slut med 2-4 (0-1, 2-1, 0-2) inför 3121 på Kopparön. Inför matchen handlade surret om 16-åriga backlöftet Robin Salo som stod inför sin ligadebut. Salo fick spela första bytet och gjorde det bra i första perioden. Inga extra konstigheter men ett par bra passningar och ett hyfsat skott från blå. Tappara var något sömnigt till en början och Sport skapade flera bra chanser. Men skärpan saknades. Sportbekanta målvakten Aaro Peltonen - som bara noterat 17 minuter och 22 sekunder speltid och sex räddningar inför kvällens match - inledde med att täcka undan en helt ren Charles Bertrand. Erik Riska hann också testa Peltonen innan Tapparacentern Jarkko Malinen serverade yttern Olli Palola ett kanonläge och Hannu Toivonen gjorde sin första parering. Efter 6.43 rev backen Pekka Saravo ner Aleksi Rekonen vid Peltonens mål. Sports första numerära överläge utmynnade i en bra chans var. Först kontrade Tappara och yttern Kristian Kuusela fick i väg ett farligt avslut som Toivonen hann i vägen för. Sedan provade Riska från nära håll nere hos Peltonen. Efter cirka elva minuter bjöd Bertrand på ett par konstnummer i Tapparas zon. Men fransmannen var för puckkär och Tappara fick fast honom. Kontringen blev farlig. Först small pucken i ribban och kort efter det såg den ut att studsa i stolpen. Det blev videokoll och med 11.09 spelat antecknades yttern Antti Erkinjuntti som matchens första målskytt. Med 16 minuter spelade droppade Bertrand pucken för skott åt Mike Brennan. Men backen missade pucken och det blev kontring igen. Tappara kom med två man mot Oskari Manninen, men slarvade bort läget. Halvminuten senare var Riska helt ensam framför Tapparas mål. Men lagkaptenen svingade förbi pucken. Innan paus hann Brennan täcka ett skott med ansiktet. Han såg ut att ha ont, men några desto större åtgärder krävdes inte. Tappara fick en pangstart på andra perioden. Poängkungen Olli Palola höll sig framme när Sport försvarade slarvigt vid egen kasse. En retur hittade i bladet åt Palola och han hade mycket tomt nät att träffa. 0-2 efter 21.06. Men Sport ryckte upp sig. Och det snabbt. Det blev reducering dryga två minuter senare. Teemu Henritius och Joel Kiviranta kom loss i ett två mot en-anfall efter att Henritius snott åt sig pucken i mittzon. Centern serverade och Kiviranta smällde in pucken mellan benskydden på Peltonen. Efter målet ägde Sport spelet helt och hållet och matade på med flera farliga anfall. Tapparas nästa läge kom halvvägs in i perioden, men Mikko Pukka fick undan pucken nära mållinjen. Sport fortsatte att jaga kvittering. Antti Kangasniemi provade från liten vinkel och Bertrand var framme och försökte lyfta in pucken med backhanden. Med 33 minuter spelade kom Tapparas back Markus Kankaanperä fel i en situation vid egna blålinjen. Henritius var snabbt framme och snodde åt sig pucken. Han kom loss i ett friläge och lirkade snyggt in 2-2. Tre minuter senare drog Robin Salo i väg ett skott som Peltonen plockade. Henritius törnade in i målvakten men det var Tapparas norska back Alexander Bonsaksen som åkte ut för roughing. Sports spel i numerärt överläge snurrade rätt bra, men avsluten på mål lös med sin frånvaro. Direkt efter att utvisningen drog Antti Uitto i väg ett snabbt uppspel och Toni Leinonen fick yta till vänster. Men Peltonen var med på noterna. I slutsekunderna av perioden sköt Olli Palola farligt, men skottet gick över och 2-2 höll sig till andra pausen. Tappara hade tredje periodens första heta chans, men pucken smet knappt förbi Toivonens vänstra stolpe. Sport gav svar på tal och Hattunen och Bertrand skapade oreda i Tapparas zon. Sekvensen utmynnade i en utvisning för Palola som åkte ut på vila för slashing efter 45.49. Kiviranta kom åt att styra från nära håll, men Peltonen hann i vägen. Tappara fick en kontring, men Kangasniemi hann ner för att bryta. Efter det höll Tappara tätt tills Palola var tillbaka i spel. Och Palola ställde till oreda direkt. Han dirigerade ett anfall och gav Kuusela ett kanonläge vid bortre stolpen. Toivonen parerade Kuuselas skott, men Jarkko Malinen var först på returen och kunde enkelt se till att det stod 2-3 efter 48.37. Med halva perioden spelad drev Uitto upp ett anfall. Kiviranta var på pucken innan Tallberg snappade upp den och sköt knappt förbi Peltonens mål. Med dryga 51 minuter spelade stormade yttern Pekka Jormakka mot mål och var centimetrar från att styra in pucken. Sport kontrade och Henritius kedja skapade åter ett farligt läge vid Tapparas mål. Samma kedja fortsatte spela starkt och Kiviranta fick nästa skottläge. Men en backklubba kom i vägen. Trio Tallberg - Henritius - Kiviranta matchades hårt av tränaren Tomek Valtonen. Efter ännu ett bra anfall räckte inte orken till att försvara och kontringen blev farlig. Jormakka var sist på pucken vid bortre stolpen, men hans styrning gick cirka tre centimeter förbi. Efter knappa 55 minuter drattade Toivonen omkull. Kanadensiska centern Stephen Dixon stod närmast och Kangasniemi var framme och gruffade. Dixon gav en mycket lätt rak höger i nyllet på Kangasniemi som föll som en fura. Men domarna var kyliga nog att bara lugna ner läget. Någon orsak till utvisningar fanns aldrig. Minuten senare var Peltonen ute och yrade bakom kassen. Henritius serverade Tallberg öppet mål, men på något märkligt vis hittade pucken inte nätet. Sekunderna tickade på och Sport fick inte till någon tekning i Tapparas zon för att bädda för time out och för att ta ut Toivonen. Toivonen smet ut med cirka två minuter kvar och trycket mot Peltonens mål var våldsamt. Till slut fick Tappara loss pucken i mittzon och yttern Jukka Peltola avgjorde i tom bur.