Det är Finlands Sjömansunion och Finlands Maskinbefälsförbund som meddelat om en möjlig stödstrejk med anledning av den pågående isbrytarstrejken. Om stödstrejken blir av inleds den på skärtorsdagen den 2 april och berör alla finskflaggade fartyg som anlöper hamnar i Finland efter klockan 14. Medlingen fortsätter i dag onsdag då parterna i isbrytarkonflikten samlas på nytt på riksförlikningsmannens byrå för ännu ett försök att lösa konflikten Från Wasalines sida följer man med situationen. Ungefär 2000 passagerare som har bokat resor till påskhelgen kan påverkas. Även frakttrafiken står stilla vid en strejk. - Om det blir en stödstrejk går fartyget ut som normalt på torsdag och kommer tillbaka till Vasa på torsdag natt. På fredag morgon lämnar fartyget inte hamnen om strejken har påbörjats, säger Wasalines vd Peter Ståhlberg. Om strejken blir av så kommer passagerarna att få ett besked per sms ett dygn innan strejken inleds. Terminalen i Vasa kommer också att vara normalt bemannad och rederiets telefonlinjer kommer att vara öppna under kontorstid. – Vi gör allt för att hålla våra passagerare informerade om läget, säger Ståhlberg. Från rederiets sida har man också varit i kontakt med samarbetsparter i Sverige, till exempel hotell, och meddelat om situationen. Enligt Ståhlberg kan man endera ansöka om att få tillbaka betalningen eller boka om resan kostnadsfritt. Han poängterar ändå att det enbart gäller biljettpriset och att eventuella andra kostnader inte kommer att ersättas. – Så om någon väljer att ta bilvägen runt Kvarken om en strejk inleds så måste man stå för de kostnaderna själv, säger Ståhlberg Hur länge Wasaline kan stanna i hamn är oklart. - Båten är i hamn tills strejken är över, då Sjömanisunionen och Arctia Shipping har förhandlat klart, säger Ståhlberg. Han hoppas på att konflikten kan lösas utan stödstrejk. - Säkerligen sitter alla och gör sitt yttersta för att undvika strejken. Den inbegriper ju bara finska fartyg så det är ett hårt slag mot finskflaggade fartyg.


Isbrytarstrejken som hittills inte påverkat passagerarfärjorna inleddes för två och en halv vecka sedan. Orsaken till strejken är att Sjömansunionen och Finlands maskinbefälförbund ligger i konflikt med statsägda Arctia Shipping om arbetsvillkoren. Om det blir strejk drabbas inte bara Wasaline. För Viking Lines del skulle det innebära att Amorella, Viking Grace, Mariella, Gabriella och Rosella omedelbart skulle tas ur trafik, skriver Aftonbladet. Det skulle drabba ungefär 80 000 resenärer. För Tallink Siljas del skulle 20 000 passagerare drabbas när Silja Serenade och Baltic Princess som skulle tas ur trafik vid en eventuell strejk.


Riksförlikningsman Minna Helle säger att läget inom isbrytarkonflikten är mycket allvarligt. Helle säger att parterna gör allt för att nå en lösning i dag eller i morgon. Någon tidsfrist för förhandlingarna finns inte. Förhandlingarna har nu pågått i sju veckor. Regeringen försöker pressa fram parterna till en lösning i isbrytartvisten. Statsminister Alexander Stubb (Saml) har varit i kontakt med båda parterna och riksförlikningsmannen i hopp om att det ska gå att nå en lösning innan de omfattande sympatistrejkerna träder i kraft. Även finansminister Antti Rinne (SDP), arbetsminister Lauri Ihalainen (SDP) och ministern med ansvar för statens ägarstyrning Sirpa Paatero (SDP) har varit aktiva i frågan. Statsminister har också sammankallat regeringens finanspolitiska ministerutskott till en telefonkonferens för att behandla läget. Regeringskällor betonar ändå för FNB att regeringen inte är en part i förhandlingarna, utan att det är upp till arbetsmarknadsparterna och medlaren att nå en lösning.