Under sina mest intensiva grillsäsonger bränner Raymond Wesander av 150 grilldagar om året. Raymond Wesander fungerar som promotionskock för Weber och har de senaste 14 åren grillat enbart med Weber-grillar. - Just nu verkar kol- och brikettgrillar ha ett uppsving. Efter en period där gasolgrillar har dominerat kommer de traditionella bollgrillarna sakta men säkert. Det blir allt viktigare att också kunna umgås kring grillen. Att förbereda och tända en kolgrill är onekligen lite mysigare än en gasolgrill, säger Wesander. Däremot är Wesander övertygad om att en seriös grillfantast behöver både en gasol- och kolgrill. En av de viktigaste egenskaperna i en grill tycker Wesander ligger i att man kan reglera temperaturen. Och där blir kolgrillen tvåa. - Temperaturregleringen är något som skiljer en bra grill från en mindre bra. Där håller Weber-grillarna otroligt hög klass. Spridningen på värmen är väldigt jämn. Vissa grillar har upp till tio års garanti på sina brännare.

Tänk långsiktigt

Raymond Wesander åker land och rike runt och förevisar grillar. Han brukar uppmana till långsiktigt tänkande när man ska investera i en grill. - Ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv lönar det sig inte att köpa en grill som rostar sönder vartannat år. En grill är ingen slit och släng-produkt. När man väl investerar i en grill ska det vara en av högklassig kvalitet och som är lätt att rengöra. När det kommer till grillarna som Wesander själv promotar finns det två typiska köpare. - De som grillar riktigt ofta och de som är nybörjare. De senare har hört ryktet om att Weber-grillarna är väldigt trygga att grilla med och enkla att ta i bruk. Tydliga bruksanvisningar både på svenska och finska.

Grillar från Weber och Napoleon
hittar du hos K-rauta i Vasa




Raymonds grillade lammrostbiff

Lägg rostbiffen i en marinad bestående av olja, timjan, salt, peppar, vitlök och en skvätt rödvin. Låt dra i en påse i kylskåp över natten. Bryn rostbiffen på full effekt i grillen. Grilla den färdig på indirekt värme tills den har en innertemperatur på 58 grader. Vira in i folie och låt den vila en stund innan du skär upp. Samtidigt kan du rosta rotsaker i grillen. Toppa dem med lite honung, salt och peppar. Till detta kan du servera bakad potatis i ugnen (ca 45 min) eller klyftpotatis. Till klyftpotatisen passar rödvinssås med lite timjan och till klyftpotatisen är tzatsiki den perfekta fyllningen.