VPS får ta nya tag i jakten på sina första ligapoäng efter att IFK Mariehamn plockat med sig tre poäng genom 0-1 (0-0) på onsdagskvällen. Matchens första tio minuter bjöd på just ingenting. IFK Mariehamn höll laget kompakt och lät VPS mittbackar hålla boll på egen planhalva i lugn och ro och VPS kom ingenstans med sina uppspelsförsök längs kanterna. Efter tolv minuter fick VPS sin första hörna efter att Pyry Soiri nickat fram till Juho Mäkelä och denne träffade ett backben med sitt volleyskott. Thomas Kula levererade hörnan och Ville Koskimaa kom åt att skjuta, med en ny hörna som resultat. Kula levererade bollen in i boxen igen och Juho Mäkelä var framme och nickade, men förbi. Spelet vände över till andra ändan där Duarte Tammilehto tog hand om IFK Mariehamns första hörna - även den resultatlös. Mariehamn kom i en farlig kontring efter 20 minuter. Jordan Seabrook tappade boll på mittfältet och farlige Dever Orgill drev framåt, men anfallet fick ett tidigt slut när Brian Span ertappades i offside. Kort efter det fick Amos Ekhalie till ett läckert skott från cirka 20 meter. Henri Sillanpää var med på noterna och avvärjde via ribban. Ekhalie fick strax skottläge igen efter ett snabbt uppspel av IFK. Den här gången testade mittfältaren en lägre variant som avslut, men Sillanpää styrde ut till hörna och Koskimaa nickade undan när bollen sökte sig in från flaggan. Efter den försiktiga inledningen tog IFK Mariehamn över matchen helt och 0-1 var när efter cirka 37 minuters spel. Det blev flipper i straffområdet efter en IFK-hörna, Sillanpää dök ner och räddade och till slut rensade Denis Abdulahi vid mållinjen. Kort efter fick VPS en hörna. Ville Koskimaa gick upp i duell med Bobbie Friberg Da Cruz och gjorde illa vänstra armen, men kaptenen kunde fortsätta spela. IFK kontrade efter att Mikko Viitikko missat en brytning. Orgill kom åt att skjuta och Koskimaa styrde bollen strax över eget mål. När domaren Marko Grönholm visslade för paus kunde VPS vara mer än nöjda med 0-0 i halvtid sett till matchbilden i första halvlek. VPS inledde andra halvlek piggt. Seabrook frispelade först Mäkelä, men anfallaren hann i offside. Sedan stormade amerikanen fram på mitten och IFK-mittbacken Kristian Kojola tog matchens första gula kort när han gick in med dobbarna före mot Seabrook. Dryga fem minuter in i andra halvlek var VPS nära att öppna målkontot. Pyry Soiri ryckte fram till höger, fick tillbaka bollen efter inspel och levererade ett lågt inspel. Juho Mäkelä högg på bollen, men IFK:s målvakt Otso Virtanen hann före. Kort efter surrade Dever Orgill i VPS straffområde och kom loss, men Henri Sillanpää gjorde en av många bra räddningar. Med knappa 15 minuter spelade av andra ryckte Soiri åter fram till höger. IFK-ytterbacken Albin Granlund rev ner Soiri vid straffområdeslinjen, men Thomas Kulas frispark flög över hela församlingen i straffområdet. Efter det började IFK hitta spelet igen och byggde anfall. Men de sista passningarna var för dåliga och Sillanpää behövde inte förta sig i VPS mål. Med 70 minuter spelat fick Seabrook en gratischans när IFK-försvaret slarvade. Yttern bröt en hemåtnick och avlossade, men träffade Virtanens vänstra stolpe. Och när IFK vände spelet kom sedan matchens första mål. Diego Assis bjöd på en cykelspark, bollen gick via stolpen och Sillanpää lyckades så när parera men bollen smet retsamt över mållinjen och 0-1 var ett faktum. VPS lät sig inte nedslås och med dryga 75 minuter spelade bröt Seabrook igenom till höger. Men Otso Virtanen skar av vinkeln och räddade. Soiri skapade nästa målchans med ett bra inspel från vänster, men IFK-försvaret fick undan bollen. IFK bevakade sin ledning med bra lugn och det dröjde ett tag innan VPS fick till något i anfallsväg. Inbytte Loorents Hertsi skickade i väg ett uppspel mot Seabrook, men Virtanen var ute och bröt. Kort därefter fick VPS en hörna, men Abdulahi krutade på för mycket och bollen gick ut till målspark. Det blev VPS sista chans till kvittering och gästerna tog en hyfsat välförtjänt, men likväl tursam, seger.