Matchen avgjordes minuterna runt halvtidsvilan. Efter ett stort Arsenal-tryck under mer eller mindre hela halvleken hamnade bollen till slut bakom Shay Given i Villa-målet. Och det var ett fint anfall där bollen gick som på ett snöre runt Villas straffområde, och som till slut gav Theo Walcott ett läge som han sköt in på volley. När sedan Alexis Sanchez mycket vackert ökade på till 2–0 alldeles i början av andra halvleken, skottet såg ut att gå långt över, men bollen ändrade plötsligt bana och dök ner in i målet via ribban, kändes matchen avgjord trots att det nästan var en hel halvlek kvar. Lagkaptenen Per Mertesacker nickade sedan in 3–0 efter att ohotat fått komma upp på en hörna, och då gick luften definitivt ur Villa. Arsenals manager Arsene Wengers "chansning" att ha med Theo Walcott i stället för Olivier Giroud i startelvan visade sig vara en succé. Walcott var ett ständigt hot för Villas backlinje, och hade med lite mer skärpa kunnat göra ett par mål till. Noterbart i övrigt var att Villas målvakt Shay Given, 39, fick spela sin första FA cup-final sedan finalen mot Newcastle 1998 och att Southampton kunde jubla åt Arsenals seger, då det innebär att de får en kvalplats till Europa League. Aston Villa har nu 0–12 på sina tre matcher mot Arsenal under säsongen, och om sanningen ska fram var de aldrig särskilt nära att spräcka den nollan bakom Wojciech Szczesny i Arsenal-målet under finalen heller. Inhopparen Olivier Giroud fixade sedan 4–0-målet på tilläggstid. Det här var Arsenals andra FA-cupseger i rad.