Men överraskningslaget England bjöd på oväntat hårt motstånd i semifinalen, som de regerande världsmästarna vann med 2–1 efter ett engelskt självmål på tilläggstid. Laura Bassett kan mycket väl vara Englands olyckligaste människa. Den 31-åriga försvararen från Notts County brast ut i gråt när slutsignalen ljöd mot Japan. Hon hade precis kostat sitt England chansen att spela en VM-final. En historisk första VM-final för England, som aldrig blev. Det stod 1–1. Matchen var inne på tilläggstid och förlängning väntade. Japan testade ett sista anfall. Ett inlägg från höger. Basset fick fram en fot, bröt inlägget. Bollen steg, sjönk – och studsade via kryssribban in bakom Karen Bardsley i det engelska målet. Kvar i gräset låg Laura Basset. Minuten senare var matchen slut. – Hon har varit modig, stark, hållit ihop det här laget. Hon förtjänade inte det här. Men hon kommer att bli ihågkommen som en hjälte, sade en tagen Mark Sampson, Englands förbundskapten, i svenska TV4 efter matchen. Två mycket tveksamma straffar präglade den jämna första halvleken på Commonwealth Stadium i Edmonton. Japan fick den första, efter en halvtimme, när Saori Ariyoshi löpte in i straffområdet på en lång djupledsboll och blev omkullknuffad bakifrån av Claire Rafferty. Japanskan föll i straffområdet, men knuffen skedde utanför. Om domstutet var tveksamt så var Aya Miyamas utförande motsatsen. Den japanska lagkaptenen var iskall när hon sköt 1–0 i den 33:e minuten. Sex minuter senare sköt England 1–1, på en straff som luktade kompensation från den nyzeeländska domaren Anna-Marie Keighley. Steph Houghton föll ihop intill Yuki Ogimi och repriserna lämnade knappt något utrymme för tvivel: Den engelska lagkaptenen hade filmat, och det rejält. Fara Williams var lika säker som Miyama när hon satte kvitteringen för England. Japan vann sin sjätte raka match i årets VM och möter precis som för fyra år sedan USA i finalen. England får spela om bronset mot Tyskland.