Ta hand om maten på rätt sätt så slipper du bli sjuk. I värsta fall kan du drabbas av diarré, kräkningar och feber. – Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall, råder Jonas Toljander som är mikrobiologisk riskvärderare vid Livsmedelsverket i Sverige. Låt inte maten stå framme, utan sätt in allt i kylskåpet omedelbart. – Var särskilt noga när det kommer till fisk och kött, säger Toljander som påpekar att kylskåpet bör vara ordentligt kallt med en temperatur runt 4–5 grader. Ett tips är att se till att också hålla nyinköpta livsmedel kylda hela vägen hem. – Det blir varmt i bilen när man åker och handlar, så det kan vara bra att ta med sig en kylväska för att hålla varorna kalla. Vid grillning gäller det att genomsteka hamburgare och rå korv. Dessutom bör du inte spara på disken. Håll isär redskap och tallrikar, och använd inte samma som till det råa köttet. När det kommer till sommarbufféer bör man också vara försiktig. – Jag skulle nog vara lite försiktig och se till att den inte står framme för länge. (FNB–TT)