Men inte längre än så. Peru vann med 2–0 när de två på förhand otippade lagen gjorde upp om bronset i natt. Peruanerna skapade mest i den mållösa första halvleken på Estadio Municipal i chilenska Concepción, och fick utdelning strax efter paus: I den 48:e minuten drog Sporting Lissabons André Carillo in 1–0 på volley efter en hörna. Paraguay ryckte upp sig, men i stället för en kvittering blev det ytterligare ett mål i baken. Paolo Guerrero avslutade ett fint anfall med att sätta 2–0 mellan benen på Paraguays målvakt Justo Villar i den 89:e minuten. Lagens vägar till bronsmatchen var krokig. Paraguay – som aldrig tidigare spelat om en medalj i det sydamerikanska mästerskapet och som i semifinalen åkte på 1–6 mot Argentina – slutar på fjärde plats efter att endast ha vunnit en match: 1–0 mot gästspelande Jamaica i gruppspelet. I kombination med två kryss mot Argentina respektive Uruguay räckte dock segern till avancemang från gruppen, och i kvartsfinalen slog Paraguay ut Brasilien på straffar. Peru föll mot Brasilien i gruppspelet, vann därefter mot Venezuela och kryssade mot Colombia innan Bolivia besegrades i kvarten.