Inrikes 31.7.2015

Suddiga gränser för laglighet

Det är helt klart olagligt att ladda ner en upphovsrättsskyddad film från en piratsida. Men om du bara ser på den, utan att ladda ner?

Ganska olagligt. Är streaming, det vill säga att man ser på filmen utan att ladda ner, lagligt? Därom tvista de lärda. Åtminstone verkar det vara olagligt i många länder att utan att betala bjuda ut skyddade filmer med streaming. I Sverige gjorde polisen en räd mot Swefilmer och tjänsten läggs nu ner.Frågan har inte prövats i Finland, men ännu har man inte börjat spåra användare av Swefilmer och andra streamingtjänster.
Ganska lagligt. Av upphovsrättsliga skäl har Netflix ett rätt så begränsat utbud i Finland. Många har börjat kringgå det genom att använda program, som Hola och Unblock us, som gör det möjligt att se till exempel amerikanska eller brittiska Netflix. Har du en Vpn-tjänst, som Pure Vpn, låtsas du vara i ett annat land och då kan du också se på till exempel BBC eller TV4-play som om du bodde i England eller Sverige. Det är inte olagligt, men kan bryta mot det avtal du har med Netflix.
Riktigt olagligt. Att ladda ner en upphovsrättsskyddad film är ett lagbrott och det kan bli dyrt om du blir fast. Speciellt om du använder torrent, det vill säga att du delar filmen samtidigt du laddar ner den. Upphovsskyddsorganisationerna, som finländska TTVK, har lagt ut skyddat material som fällor för att spåra användare. Sedan skickar de ut fakturor och hotar med polis.Det som gör till exempel Pirate Bay så populärt, är att de ofta slår de lagliga alternativen i snabbhet, kvalitet och utbud.
OlagligtPopcorn Time har lagts ner och återuppväckts flera gånger. Tjänsten har blivit omåttligt populär och kallas ibland för ”piraternas Netflix”. I Nederländerna har Popcorn Time gått förbi HBO och tävlar med Netflix i popularitet.I Storbritannien har Popcorn Time stoppats och i Tyskland har användare börjat få räkningar från upphovsskyddsorganisationer. Tjänsten är ett mellanting mellan streaming och nedladdning. Den är olaglig i Finland då man också delar materialet till andra medan man ser på filmen.

Läs webbnyheterna för endast 13,90 € /månad

Ingen bindningstid, du bestämmer när du läst färdigt.

VBL Digital 13,90 € /månad Jag är redan prenumerant