Det är Brändö stadsdelsförening som har startat namn­insamlingen i syftet att få bevara biblioteket. Petitionen startades i onsdags på webbplatsen adressit.com. Enligt Rauni Raukola från föreningen kom idén med en namninsamling snabbt. – För några år sedan hotade staden med att hålla biblioteket stängt på lördagar, då reagerade vi på samma sätt. Vi vet också att många liksom vi är emot en eventuell nedläggning av biblioteket.


Brändö bibliotek ligger tillsammans med bland annat Roparnäs bibliotek i farozonen då biblioteksverksamheten i Vasa ska spara 250 000 euro i år. I kväll kommer biblioteksnämnden att avgöra huruvida biblioteket får fortsätta eller inte. Verksamhetsutgifterna ska skäras ned med 2,6 procent. Biblioteket i Brändö finns med på en lista över enheter som kan läggas ned.


Raukola har själv arbetat på Brändö bibliotek och säger att hon sett med egna ögon hur populärt och viktigt biblioteket är. – Det är både unga och äldre som flitigt besöker biblioteket, både finsk- och svenskspråkiga. Alla besöker inte enbart biblioteket för att låna böcker, många unga använder sig av datorerna. Dessutom tjänar biblioteket inte bara Brändöborna utan också invånarna i Gerby, Västervik, Storviken och Dragnäsbäck, säger Raukola.


Hittills har cirka 250 personer undertecknat listan. Enligt Raukola hoppas man på att få minst 2 000 namn. Föreningens medlemmar rör sig aktivt ute bland Brändöborna och besöker även skolor och daghem i området. – Här finns ju också daghem och till exempel Vikinga skola som aktivt använder sig av bibliotekets tjänster. Vi har fått mycket positiv respons på namninsamlingen.


LÄS OCKSÅ: Skolor och bibliotek hotade i Vasa (14.8.2015)