Sport har tolv träningsmatcher bakom sig den senaste månaden. Det har blivit en oavgjord match, sex förluster och fem segrar, varav den senaste kom i onsdags borta mot Ässät med 2–4 (1–1, 1–1, 0–2). Är det något du vill slipa på ytterligare inför ligastarten? – Nej, inte desto mer. Vi ska se till att vara effektiva. Specialsituationer kommer att ha en avgörande roll, och där är vi på rätt väg, säger Sports tränare Valtonen. Sport lyckades hålla emot i numerära underlägen i onsdags, även om det var tufft i den första perioden. I stället var det Sport som gjorde ett mål i spel fem mot fyra – och det gick snabbt. Det var oavgjort efter första perioden, och likaså efter den andra. Men åtta sekunder in i tredje perioden drog Ässät på sig en utvisning. Efter endast sju sekunders spel i numerärt överläge hittade Otto Karvinen rätt, framspelad av Henrik Koivisto och Jarkko Immonen. Tio minuter senare var det dags för Immonen att själv stå för fullträffen. Han satte 2–4-målet på passning av Peltola och Karvinen. Sport hade fått upp farten. – Tredje perioden var vår överlägset bästa period, säger Valtonen. Och det berodde inte på någon nytändning. Det som såg avgörande ut i statistiken – Sports time out halvvägs in i matchen när Ässät ledde med 2–1 – var inte det. – Nej, time outen var inte avgörande. Vi hade ett långt byte. Det var därför jag tog time out, säger Valtonen. Lassi Kokkala spelade sin första match på ett halvår. – Han gjorde en utomordentlig comeback. Hans uthållighet var ett plus, säger Valtonen. Återstår att se hur Kokkala klarar av ett tätt matchschema. Sport och Ässät möts på nytt på fredag, på Kopparön. Det är Sports sista träningsmatch inför ligastarten den 11 september.