Den första anfallskedjan med Joonas Komulainen, Tuomas Vänttinen och Charles Bertrand hann redan börja se stabil ut. Men bit för bit har Sports tränare Tomek Valtonen varit tvungen att möblera om i den. I fredags fanns bara centern Vänttinen kvar. Nu hade han Felix Westermarck, som nyligen lånades ut till Hermes, på sin vänstra sida. På sin högra sida hade han Joel Kiviranta – men inte mer än halva matchen. Den andra perioden mot Ässät blev nämligen dramatisk. Kiviranta begav sig till omklädningsrummet för omplåstring ganska tidigt i perioden. Efter matchen hade han armen i mitella. – En liten skada... men jag är ingen läkare, säger Valtonen efter matchen. Senare tog Semir Ben-Amor bort en Sportspelare. Ässätspelaren tacklade en pucklös Lassi Kokkala mot huvudet i mittzon. Ben-Amor fick en utvisning på fem minuter plus duschkommendering. Det här är andra träningsmatchen av tre mot Sport i år där Ben-Amor drar på sig straff av denna skala. Kokkala gick själv av isen. Efter matchen kunde Valtonen inte säga något om läget. Men det var ett något omskakat – och ommöblerat – Sport på isen. Valtonen fick ta time out för att få ordning på spelet i numerärt överläge. – Det blev lite råddigt. Lassi (Kokkala) har en stor roll i vårt spel i numerärt överläge... och en sådan här skada rör alltid till det. Vi var avsevärt bättre i power play än i förra matchen, men förstås lider spelet när en viktig del faller bort, säger Valtonen. Det märktes också bokstavligen. Kokkala och Gabriel Spilar hade hittat en gemensam melodi i tredje kedjan, men med Kokkala borta hördes inte längre något av Spilar. Men Sport fick ordning på spelet i numerärt överläge. Med mindre av halvminuten kvar av fem mot fyra gjorde Westermarck mål för Sport. 20-åringen blev utlånad till FM-serielaget Hermes för knappt två veckor sedan. Westermarck är kvar i Sport – tills vidare. Han behövs i förkylningstider. Orsaken till att varken Komulainen eller Bertrand – den senare satt dock på läktaren – spelade i går är flunssa. Valtonen dementerar ryktena om att Bertrand skulle stått över de två senaste matcherna på grund av en knäskada. – Han skrinnade för fullt i går och i dag och nästa vecka spelar han som normalt. Och om någon skulle känna till en knäskada så skulle det vara jag, säger Valtonen. Det blev inga fler mål av Sport i matchen. Innan Westermarcks mål hade Sport en träff som videogranskades, men pucken var inte inne. Ässät jagade en kvittering i tredje perioden. De fick utdelning efter cirka tio minuter genom Jarno Kärki. Bägge lagen hade chanser att avgöra i numerärt överläge, men matchen gick till förlängning. Där svängde det verkligen med tre mot tre. Efter två minuter klirrade det till bakom Mika Järvinen i Sportmålet, men det var inte mål. Järvinen spelade för övrigt en bra match. Han höll bättre än hjälmen – Timo Niemi fick rycka in när hjälmen skulle fixas. Sport hade sina chanser. Bland annat får Teemu Tallberg och Jake Newton till bra skott, men inget som gick förbi Andreas Bernard i Ässäts mål. Till slut var det Pat Mullane som överlistade Järvinen. – Sport var inte sämre än i onsdags, men vi var bättre nu. Sport har aldrig varit dåliga mot oss. Vi måste klara av att lyfta vår nivå, och i dag lyckades vi med det, säger Ässäts tränare Pekka Rautakallio. Sports försäsong är därmed över, resultatet blev 1-2 efter förlängning (0-0, 1-0, 0-1, 0-1). Nästa veckas fredag inleder Sport ligasäsong nummer två i modern tid hemma mot JYP. – Spelet är det samma, men vårt grundspel är avsevärt bättre än inför förra säsongen. Fakta är också att vi har fått in flera nyckelspelare – Komulainen, Vänttinen, Laakso, Peltola bland andra. Där är skillnaden. Rutinen har ökat och många har tränat tillsammans i sexton månader. Vi går in i ligan på ett helt annat sätt i år. Är du orolig på grund av förkylningarna? – Nästa match är om en vecka. Jag är inte orolig. Så här är det alltid, att någon är sjuk, säger Valtonen.