Tuomas Vänttinen har pucken till vänster i zon, tittar upp och ser att han har yta. Han glider in mot målet och avlossar och firar reducering till 1-2 i slutet av första perioden hemma mot TPS. Det blev förlust med 1-6 i den matchen, men målet som Vänttinen gjorde var exceptionellt. Det är det enda Sport gjort i numerärt överläge hittills. På nio matcher. På 39 minuter och 16 sekunder i numerärt överläge. Det ger Sport en effektivitet på fyra procent. Det är mellanöl, det duger inte – särskilt som Sport dessutom släppt in fler mål (två) än man gjort i numerärt överläge. Vänttinens mål är ett bra exempel på hur en spelare ska agera i numerära överlägen. Han dräller inte för länge med pucken utan tar ett snabbt, intuitivt beslut. Ett annat exempel är Charles Bertrands 4–2-reducering i tredje perioden borta mot Ilves. Bertrand gjorde som Vänttinen, tittade upp och såg ytan. Han föste i väg pucken in mot mål, följde efter och kunde strax vispa in pucken bakom Hannu Toivonen i Ilvesmålet. Nu räknades inte Bertrands balja som ett mål i numerärt överläge i och med att amerikanska backen Blake Kessels utvisning tog slut en sekund före pucken korsade mållinjen. Men ett bra exempel är det ändå. Ett exempel på beslutsamhet. I överläge efter överläge har Sport först haft svårt att etablera tryck och sedan spelat runt pucken utan att någon tagit initiativ som kan rubba motståndarnas boxplay eller avslut som inte fastnat på täckande motståndare. Sport har nött på med överläge/underläge i träning. Emellanåt har tränaren Tomek Valtonen läxat upp sina mannar ordentligt då det inte fungerat alls, nu och då har puckuslingen hittat nätet. Förra säsongen var Sport grundseriens tredje sämsta lag i numerära överlägen. Effektiviteten landade på 14,53 procent. Den här säsongen har man alla förutsättningar att bättra på det med offensivt skickliga backar som Aleksi Laakso, Niko Peltola och Jake Newton och anfallare som Vänttinen, Bertrand, Joonas Komulainen, Jarkko Immonen och Niclas Lucenius. Ska Sport lyckas haka på i kampen om en slutspelsplats – säsongens mål – är det självklart att statistiken i överlägena måste bli bättre. Det behövs mera rörelse, snabbare beslut, vassare avslut. Lyckas det inte får man finna sig i att stå i vårsolen och vinka av slutspelståget från perrongen. Det är fakta, som Valtonen brukar säga. Liksom det är fakta att Sport måste börja vinna matcher på bortais. Men först KooKoo hemma. En riktig prestigematch. Fjolårssäsongens liganykomlingar mot den här säsongens gröngölingar. Traktens hockeyfolk ser med iver fram emot fredagskvällens kalas på Kopparön. En seger och helgen är räddad, men att förlora på hemmaplan mot de kära rivalerna från Kouvola skulle svida ordentligt.