TPS besegrade Sport med 4–0 (1–0, 1–0, 2–0). Första perioden var symtomatisk för matchen som helhet. Den pågick i en hel timme och innefattade en femton minuter lång reparation av plexiglas, två blödande Sportspelare och ett TPS-mål. Direkt i början blödde Sportanfallaren Teemu Tallberg ner sin tröja och tvingades byta den. Och stjärnan Charles Bertrand fick en puck i ansiktet och tvingades utgå. Han syddes och var tillbaka i spel efter pausen Den tilltänkta och nykomponerade förstakejdan med Erik Riska, Joonas Komulainen och Tommi Tikka tvingades under dagen förändras. Komulainen är sjuk och därmed gick sjundebacken Oskari Manninen in som ytter. Förutsättningarna var alltså inte de bästa inför den första av fyra matcher för Sport den här veckan. Orsaken till den tunga perioden har Sports tränare Tomek Valtonen svårt att sätta fingret på. – Då det blir motgångar kan det hända att man slutar agera naturligt och spelet kan låsa sig. Det viktiga är ändå att vi fortsätter jobba och blickar framåt, säger Valtonen. Både Dave Spinas mål i första perioden och Lauri Tukonens i andra kom i numerärt överläge. Det var i de situationerna som den tydligaste skillnaden lagen emellan kom fram. Sport var idéfattigt och uddlöst, medan Åbolaget förvaltade sina chanser. Trots att båda tränarna var överens om att Sport var bättre i period två ledde TPS med 2–0 då den var färdigspelad. I början av den tredje perioden fick Sport en straff som togs om hand av Lassi Kokkala. Till Vasalagets förtret räddade Aleksandar Georgiev i TPS-målet enkelt straffen. Där var saken i stort sett klar, enligt Valtonen. – Om man bortser från att de var bättre med en man mer var det där matchen avgjordes. Men vi fick ett numerärt överläge strax efter, så plötsligt kunde det ha varit 2–2. Sport har ännu inte vunnit på bortais under den här säsongen. Det är ändå inte något Valtonen ser som särskilt oroväckande. – Jag tror inte det spelar någon roll på det sättet. Vi har gjort tre bra bortamatcher i rad nu, det handlar bara om att sätta våra målchanser så kommer det nog en seger. Det lyckades Sport inte med mot ett TPS som i sanningens namn inte heller imponerade särskilt mycket. Men mål gjorde de. Inom loppet av en minut i tredje perioden satte TPS spiken i kistan. Julius Vähätalo och backen Harri Tikkanen såg till att drabbningen kommer att gå till historien som en svag insats av Mika Järvinen i Sportmålet. Han var ändå en av de bättre örnarna i Åbo och stod för flera svettiga räddningar. För Sport väntar nu matcher mot SaiPa, Lukko och Kärpät inom loppet av fem dagar. Det är ett mycket hårt matchtempo och Valtonen menar att det bara är att glömma TPS-matchen och ladda om så snabbt som möjligt. Redan onsdag kväll kommer SaiPa på besök till Kopparön. Trots att det finns positiva saker att ta med sig var det inte en glad tränare som påbörjade resan norrut. – Före säsongen log jag och Ari-Pekka (Selin, TPS tränare) tillsammans på en bild. Det kan jag inte göra nu. Jag kan inte vara nöjd, säger Valtonen.