I dag är det den sista måndagen i november och du vet väl vad det betyder? Jo, det är nationella kaffedagen. I dag får alltså världens mest kaffeälskande folk fira och hälla upp ännu en kopp rykande hett favoritkaffe. Men vilket är favoritkaffet då, kan man undra. Det har R-kiosken tagit en närmare titt på. Enligt en färsk undersökning vill majoriteten av finländarna, 67 procent, dricka ljusrostat kaffe. Bara 14 procent av de tillfrågade föredrar mörkrost.
Unga väljer mörkrostat Det ljusrostade kaffet har bättre åtgång också på Vasakaféet Bakery & café i Ekgården. Där säljer de lite mer ljusrostat än mörkrostat, men skillnaden är inte så stor som i den nationella undersökningen. – Det är mest äldre som väljer ljusrostat. Unga besökare väljer mörkrostat, säger kafébiträdet Katarina Lipponen.
Finländarna inget lattefolk Ännu färre dricker specialkaffe med espresso enligt undersökningen. Bara 8 procent dricker det varje dag eller nästan varje dag. Och fast finländarna älskar kaffe har 17 procent aldrig ens smakat på specialkaffe. – Man kan inte påstå att finländarna är något lattefolk, inte ännu, säger marknadsföringschef Ann-Charlotte Schalin på R-kiosken. Men det finns geografiska skillnader. Både specialkaffe och mörkrostat kaffe är mer populärt i södra Finland än i resten av landet. – Jag dricker också hellre mörkrostat. Det är starkare och jag tycker bättre om det, säger Katarina Lipponen. Undersökningen baserar sig på svar av 556 konsumenter och är genomförd av Research Insight Finland i juli och augusti i år.