Egentligen kan man göra färskostbollar med vilka ingredienser som helst, men här får du tre varianter att börja med. Bland recepten finns också svenska Hollywoodfrun Maria Montazamis ostbollar som är rullade i krossade ostbågar. Ost med ost, kan det bli bättre? Varje recept ger cirka 25 bollar.

Du kan också göra flera varianter av en sats färskost, men då behövs förstås mindre mängd av övriga ingredienser.


Vasabladets specialostbollar

1 msk tranbär
200 g naturell färskost
0,5 dl sesamfrön

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de får fin färg. Låt svalna. Hacka tranbären och blanda med färskost. Gör små bollar i munsbits storlek. 
Rulla bollarna i de rostade sesamfröna och ställ i kylskåp.


Ört- och vitlöksbollar

1 vitlöksklyfta
200 g naturell färskost
1 nypa salt
1 dl hackade örter, till exempel basilika, persilja och timjan

Finhacka vitlöken och blanda den med färskost och salt. Gör små bollar och rulla dem i örthacket. Ställ i kylskåp.


Maria Montazamis ostbollar

200 g färskost
8 torkade aprikoser
3 msk sötmandel
1 msk chiliflarn (om du vill)
1,5 dl ostbågar

Finhacka aprikoser och mandel. Blanda aprikoser, mandel, chiliflakes och salt med färskosten. Gör små bollar. Krossa ostbågarna, det gör du enkelt i en plastpåse. Rulla bollarna i ostbågekross. Ställ i kylskåp.