Vi gör ju reformen för att stoppa spiralen av förvittring i servicen och för att se till att alla ska få en likvärdig service, säger familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C), som ansvarar för vårdreformen i regeringen, till FNB. Men han har inga svar på hur regeringen ska gå till väga för att garantera den svenska servicen. Det ska göras en språklig konsekvensbedömning av vårdreformen, lovar Rehula i en intervju till FNB. Men han kan inte säga om den görs före eller efter att lagutkastet skickas på remiss i april. Lagförslaget ska ges till riksdagen nästa höst. – Språkkonsekvensbedömningen är färdig senast när lagen ges till riksdagen, senast då. Ju snabbare desto bättre Det här är en väsentlig del av lagberedningen. Lagen måste ha motiveringar när den skickas på remiss, de ekonomiska och andra konsekvenser måste vara utredda. Men du frågar nu så villkorslöst när den är färdig, säger Rehula. Det är vårdområdena som ska ansvara för att valfriheten förverkligas och service fås på båda språken. I de nuvarande sjukvårdsdistrikten finns det minoritetsspråknämnder, men Rehula kan inte säga om vårdområdena kommer att ha några sådana. Men han säger att han är medveten om problematiken. Men han säger också att man måste kunna lita på att de språkliga frågorna beaktas i det lokala beslutsfattandet. – På lokal och regional nivå måste det finnas en möjlighet att fatta beslut om serviceproduktionen och på vilken nivå människor blir bemötta.
Utjämning mellan områdena Mest öppet av allt är finansieringen, säger Rehula. Finansieringsfrågan bereds nu utgående från att staten uppbär en skatt eller en skattemässig avgift för att finansiera vården och styr den via sin budget till vårdområdena. Kommer staten att beakta långa avstånd, skärgårdsförhållanden och tvåspråkigheten när pengarna delas ut? – Ett utjämningssystem mellan områdena behövs i vilket fall som helst. Vilka kriterierna blir avgörs i vinter. Servicebehovet varierar i olika områden med anledning av regionala omständigheter, om det så är avstånd eller skärgårdsförhållanden.
Kårkulla behövs Hur ska svenskspråkiga specialgrupper såsom personer med utvecklingsstörningar eller med psykiska sjukdomar skötas i framtiden? – Menar du annat än Kårkulla? Aktörer som Kårkulla måste kunna fortsätta som serviceproducenter och de som behöver Kårkullas tjänster måste kunna få dem. Det finns saker som måste bevaras och tas om hand. Hur förvaltningen ordnas eller servicen organiseras avgörs när paragraferna skrivs. Kårkulla samkommun är nu en lagstadgad samkommun som producerar svensk service för bland annat personer med utvecklingsstörningar.